36 dygn i dödens väntrum
36 dygn i dödens väntrum
En berättelse inifrån IVA
Under våren 2020 drog pandemin över världen och den var som för de flesta mitt i livet till en början ett sorl från en drake som vaknat i en galax långt borta. Så var det även för Thomas Wilander.
Thomas stod stark mitt i livet. Småbarnspappa, framgångsrik i sitt yrke och med en orubblig tro på den egna förmågan, på livet som sådant. Trots det gick Thomas från fullt frisk till döende på fyra dagar. När han till slut kördes in till Danderyds akutmottagning var det sista han sade till sin fru: " Vi hörs ikväll."
Det kunde ha blivit hans sista ord till henne. Utan att knappt förstå vad det var som hände så började covid 19 släcka ner hans kropp, steg för steg. Till slut återstod inte annat från läkarna än att söva ner honom. Det var tänkt att han skulle sövas i några timmar, max något dygn. Men Thomas låg nedsövd på IVA i Danderyd i 36 dygn, bland de längsta av alla som drabbats av corona i Sverige, och stannade sammanlagt 51 dygn på IVA.
Under den tiden får hans familj, hans fru och hans två barn, beskedet att han inte kommer klara natten vid tre tillfällen och de gör sig klara för att åka in till sjukhuset för att ta farväl av sin make och sin far. Men Thomas Wilander är inte klar med livet och livet är inte klart med honom. Efter 36 dygn i respirator väcks han upp och får starta den långa och tålmodiga vandringen tillbaka till livet.
Thomas Wilander har en sällsynt säregen och storslagen historia att berätta. Det är så klart en kärleksförklaring till livet, till familjen, till hustrun och barnen men även till de människor i svensk sjukvård som dagligen, varje timma av dygnet, utför hjältedåd i det tysta. Berättelsen är också helt unik eftersom Thomas och medförfattaren Marcus Birro har haft tillgång till de sex välfyllda dagböckerna som personalen skrev under den långa tiden som Thomas låg nedsövd.
Vi får en inblick i sjukdomens obarmhärtiga slagstyrka men också den mänskliga kampen för att hålla Thomas vid liv. För första gången så kan historien om en nedsövd människas resa berättas i skriven form, med hjälp av de här dagböckerna. Med hjälp av de böckerna berättas också historien om Thomas som nedsövd. Vad händer i och runt omkring honom? Vad sker på daglig basis med en människa som drabbats av covid 19? Hur ser den mödosamma vägen tillbaka och ut ur respiratorn egentligen ut?
Covid 19 har för alltid förändrat hur vi ser på vår omvärld och hur vi relaterar som människor. Den här boken berättar både vilken fruktansvärd sjukdom det är, men också vilken storslagen mänsklig förmåga som ryms i svensk sjukvård och hur vägen tillbaka till livet och kärleken ser ut.
Thomas Wilander: Jobbar som partner och delägare i en rekryteringsbyrå. Han är 55 år, gift med Christina och har två söner, Dexter 9 och Aston 7 år. Han är också engagerad tränare i Sundbybergs SK.
Marcus Birro: Författare och skribent som tidigare givit ut 22 böcker. Han är flerfaldigt prisbelönad för sitt skrivande. Bland annat han erhållit det prestigefyllda Dan Andersson-priset och Guldskölden som Sveriges bästa sportjournalist. Hösten 2021 är han dessutom aktuell med Lasse Berghagens självbiografi.