I Sångshyttan, en gudomligt vacker plats i svensk finnbygd, bor och verkar målarin- nan Gerd Göran som föddes 1919. Hit flyttade Gerd tillsammans med maken och konstnären Niklas Göran 1953 och här har fem av familjens sex barn vuxit upp.
Mellan det röda bostadshuset på höjden, skogen och sjön Sången finns en mjukt kuperad äng. Den här ängen har Gerd ägnat huvudparten av sitt undersökande konstnärskap. Ängen, med alla dess blomster, örter och gräs, om våren, sommaren, hösten och vintern. I gryningen och om aftonen. I bländande sol och i gråväder. Högt och lågt. Nära och fjärran. I pastell, akvarell, olja eller akryl. Hon är en frimo- dig kolorist, ständigt på väg, nyfiket utforskande nya uttryck och aspekter.
Men hon är också textilkonstnären som haft förmågan att se textilen som material för nyskapande konstbroderi, skulptur, collage med mera. De senaste tio åren har inneburit flera utmaningar i Gerds liv. Hon förlorade sin livskamrat Niklas. Ögon- sjukdomen ‘makula degeneration’ har i hög grad begränsat hennes seende. Vid hög biologisk ålder har Gerd förmått att på ett gränsöverskridande sätt, med mod och energi, vidareutveckla sitt konstnärskap. I en ålder av snart 93 år är hon mitt i ett blomstrande och ytterst produktivt skede av sitt konstnärsliv. Målmedvetet fortsät- ter hon sitt utforskande av ängen mellan huset och sjön.
Den här boken är resultatet av ett stort antal samtal mellan Gerd Göran och Lena Hellström. Samtal om ungdom och drömmar, rädsla och mod, ångest och kärlek, moderskap och kvinnoliv, motgång och framgång, sjukdom, hälsa och livskraft – men framför allt om ett ännu pågående konstnärsliv som sträcker sig över närmare ett sekel.
– Det bästa av mitt måleri det har jag framför mig, säger Gerd.