Bläddra

Jagade : livet på flykt i en amerikansk stad

Kategorier: Antropologi Brottslighet och kriminologi Fattigdom och arbetslöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Socialtjänst, välfärd och kriminologi Sociologi och antropologi

Jagade : livet på flykt i en amerikansk stad

Kategorier: Antropologi Brottslighet och kriminologi Fattigdom och arbetslöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor Socialtjänst, välfärd och kriminologi Sociologi och antropologi
Köp här

"Skakande läsning om ett urspårat system ... en imponerande sociologisk studie. Kombinationen av distans och deltagande bokstavligen på liv och död gör Jagade unik ... Men varken polisen eller de unga männen i boken demoniseras, istället är ljuset riktat mot den kultur och det liv som massfängslandet av svarta format. Det omöjliga i att få ens ett lågavlönat arbete gör droghandeln till den enda och sämsta inkomstmöjligheten, näst rån av langare ... Utan en uppgörelse med rasismen framstår det amerikanska rättsväsendet som dödsdömt. Jagade är en nödvändig anklagelseskrift mot ett system som måste förändras."
Elisabeth Hjort, Svenska Dagbladet


"Huvudet är fullt av scener från tv-serien The Wire, skjutningarna i Göteborg, upplopp och nedbrunna bilar. Sträckläsningen av Alice Goffmans Jagade - livet på flykt i en amerikansk stad känns som en serie högerkrokar på repeat. Boken är ett hudnära reportage av en mardrömslik verklighet på rundgång. En amerikansk verklighet som bara en blind inte ser spår av i Sverige också ... Och trots den amerikanska kontexten går det inte att låta bli att tänka på Sverige och hur det ser ut på alltför många platser med usla skolor, hög arbetslöshet, gängvåld och kriminalitet. Sverige är inte USA, men den oupphörligt skrämmande Jagade, som handlar om hur samhället skapar och upprätthåller en socialt konstruerad bomb, är en brutal påminnelse om att vägen dit kanske inte är så lång som vi tror."
Vesna Prekopic, Dagens ETC



Efter fyrtio års drogkrig har ett övervakningssamhälle byggts upp i USA:s fattigaste områden, ständigt nya generationer och hela bostadsområden har klassats som kriminella. Etnologen Alice Goffman har levt i ett av dessa områden i Philadelphia i sex års tid. Hon har följt en grupp unga svarta män som är fast i liv fyllda av trakasserier och slumpvisa arresteringar.

Utan att förminska de problem drogerna för med sig, och våldet som ofta hänger ihop med det, skildrar Alice Goffman vardagen för unga svarta män i en amerikansk storstad. Hon visar vad som händer när samhället monterar ner och polisen är den enda närvarande institutionen.



"Vi kan titta på bilderna från Ferguson där Michael Brown sköts till döds av amerikansk polis, läsa reportagen och ta del av analyserna men hur kan vi, som läsare, tränga oss in i den världen och förstå den på djupet? Även om Alice Goffmans etnografi On the Run (Jagade) utspelar sig över 100 mil därifrån, lyckas den ändå förmedla den känsla av uppgivenhet, förnedring och ilska som inte bara nu, utan under lång tid, infunnit sig i Ferguson.

Det är inte ofta man kommer över en etnografi som den Goffman nu, efter sex års fältarbete, presenterar. Med ursinnig kraft och oerhörd skärpa skapar hon en levande värld som man för en stund får kliva in i och lära känna även om man inte har någon direkt koppling dit.


On the Run (Jagade) beskriver vardagen för de här människorna som befinner sig på ständig flykt. Som inte kan uppsöka läkare när de skjutits, som inte kan få id-kort, som bara kan drömma om att öppna ett bankkonto eller köpa en bil enligt lagens konster och regler. Det är hjärtskärande, svidande och oerhört angelägen läsning."
Carl Cederström, Arena


"Svarta obeväpnade män som skjuts till döds av vita poliser, som i sin tur klarar sig undan påföljder. Så kan rasismen se ut i USA.

Den amerikanska sociologen Alice Goffman levde under sex år i ett fattigt område i Philadelphia och lärde känna invånarna. Hon följde några svarta unga män och följde deras försök att överleva i ett samhälle som liknar en modern övervakningsstat. En enastående bok, förintande i sin väl underbyggda kritik."
Ingalill Mosander, Aftonbladet 


"Jagade är en mycket imponerande och en djupt rörande bok om ett en situation som många gånger för tankarna till apartheid. Det är svårt att förstå varför så lite kritik riktas mot ett fullständigt misslyckat system, som förutom att vara moraliskt fel inte gör någon säkrare och skapar enormt mycket lidande. Det som vill hitta något hoppfullt i allt elände kan notera att man i Kalifornien nyligen beslutade att mindre innehav av droger inte automatiskt ska ge fängelse, vilket har tolkats som att den amerikanska allmänheten fått nog av massfängslandet. Men innan man gläds för mycket av det är det bra att komma ihåg att det numera inte går en vecka utan att en ung svart man skjuts till döds av polisen."
David Isaksson, Norrköpings tidningar

"Som en djupdykande studie i problemen som uppstår i och med massövervakning och riktad polisbevakning i ett svart samhälle är "Jagade" intressant."
Judith Kiros, Dagens Nyheter

"Det är otroligt fascinerande läsning. Man häpnar över hur nära författaren kommer Mike, Chuck och de andra, hur djupt in hon går i deras perception. Läsaren får tillgång till en verklighet som annars bara når omvärlden via förbiflimrande siffror i det dagliga informationsflödet och genom exotiserande tv-serier."
Tim Andersson, UNT

"Den senaste tiden har vi sett en rad exempel på dödligt polisvåld mot svarta i USA. Det är lätt att fördöma de enskilda polismännen, det bör också göras. Det är de som kramar avtryckaren. Men vi får inte glömma att det är politiken som stoppar kulorna i magasinet."
Filip Yifter-Svensson, Sydsvenskan



"En välskriven och rörande studie över ett angeläget samhällsproblem."
Julie Hansen, BTJ


"En enastående bok ... Förkrossande."
Malcolm Gladwell, The New Yorker

"En nyanserad analys och intensiv skildring av människor som kämpar för att bevara sin värdighet och stolthet."
Cornel West


"Makalöst ... Det bästa etnologiska arbete jag har läst på väldigt, väldigt länge."
LSE Review of Books