Kan vi rädda Europa?
Det senaste decenniet har varit en omvälvande epok - inte minst sett ur ett europeiskt perspektiv. Den globala finanskrisen och framväxten av populistiska rörelser har inneburit hårda prövningar för ett redan ifrågasatt EU-samarbete.
Världen har också krympt till följd av globaliseringen och ingen aktör kan ensam möta utmaningarna vi står inför. Samtidigt präglas vår tid av konflikter, protektionism och kortsiktighet, vilket bakbinder de institutioner till vilka vi sätter vårt hopp.
Kan vi rädda Europa? spänner över många teman; utbildningssystemens behov av reformer, skatteparadis och rättvisa skatter, den globala finansmarknaden, USA:s roll i världen, konflikten i Mellanöstern, Kinas framväxt samt EU:s behov av ökad demokrati och samarbete.
*
Thomas Piketty är professor i nationalekonomi vid Paris School of Economics och författare till Kapitalet i det tjugoförsta århundradet. Kan vi rädda Europa? innehåller ett urval av texter skrivna åren 2005-2015.
Thomas Piketty staller helt enkelt andra fragor och lyfter pa stenar som nastan aldrig vidrors i svensk offentlighet. De handlar om makt och om vad politiken kan astadkomma ... Sa kop ett exemplar och skicka efter egen lasning till valfritt statsrad i regeringen.
Daniel Suhonen i Expressen
Stundom briljanta smakprov pa ekonomisk folkbildning.
Svenska Dagbladet
Piketty stravar efter att rubba sjalva maktbalansen i den skona, hemska varld som vi lever i.
Sven-Eric Liedman i Sydsvenskan
Alla som är intresserade av de stora krafter som formar samhället kommer behöva relatera till Thomas Piketty. Dagens Nyheter
Thomas Piketty har förvandlat vår ekonomiska diskurs; vi kommer aldrig mer att tala om förmögenheter och ojämlikhet som vi har gjort hittills. New York Times