Bläddra

Jonathan och kroppen

Köp här

Jonathan och kroppen

Köp här

OLIKA förlag tilldelades Rättvisepriset 2012 för sitt arbete för jämställdhet och jämlikhet i bokvärlden.


Olika men lika värda.

Jonathan ser kompisen Charlies mamma i duschen och börjar fundera över kroppar ... Nakna, långa, bongotrumsmagar, gamla, skäggiga, långhåriga ... Ingen kropp är den andra lik.


I Jonathan och kroppen får vi genom Janette Bornmarkers pricksäkra illustrationer se flera sorters kroppar och en möjlighet att prata om dem utan att värdera eller rangordna dem. En möjlighet att se på kroppen utan att problematisera våra olikheter!

Sagt om boken

En bra bok att ha som diskussionsunderlag. I slutet finns dessutom lite frågor som kan vara bra att utgå ifrån när man pratar om kroppen.
Sandra Janrell, mars 2011. Läs recensionen!


Det här är en bok som jag blir så glad av! Underbara teckningar (av Janette Bornmarker) av Jonathan och de kroppar han ser! ... Vad olika alla är!
Bilderboksbloggen, februari 2008. Läs recensionen!


I vår tid med dess kroppsfixering kan boken säkert fungera som underlag för samtal kring våra skönhetsideal och de åldersförändringar som kroppen genomgår. Illustrationerna har kraft och schvung, och människorna tecknas med skarpa konturer mot en oftast helvit bakgrund.
Lena Kåreland, Svenska Dagbladet, januari 2008. Läs recensionen!


Som vuxen uppskattar jag enkelheten som gör att barnen inte förstår hur finurligt pedagogiskt det hela är upplagt. Och kvalitén i text och bilder kring ett ämne som barn funderar mycket på gör att diskussionsfrågorna längst bak inte behövs. De kommer faktiskt av sig själv. Och visst är det så en bra barnbok ska vara: samhällsinriktad, ärlig och riktad mot barns uppriktiga nyfikenhet.
Stéphanie Green, Yelah.net, oktober 2007. Läs recensionen!


Karin Salmson skänker ett behagligt och muntert budskap, att ingen kropp är den andra lik, vilket känns som en härlig kontrast till all den kroppsfixering och skönhetsideal som pulseras ut av media. Denna rara bilderbok passar utmärkt som underlag för vidare diskussion, både på förskoleklass och lågstadieskola.
Lektör Sofia Carlenberg, BTJ