Paris vid förra seklets början. Jacques och Raïssa, två unga studenter vid Sorbonne-universitetet, står i begrepp att ingå en hemlig förlovning. De borde vara lyckliga men är i stället lamslagna av någon man skulle kunna kalla metafysisk ångest. De känner sig svikna av naturvetenskapens materialism och positivism, och av den skepticism som präglar filosofin vid denna tid. Sanningen är i grunden ouppnåelig och illusorisk ? frågan om gott och ont går inte att besvara. Livet känns så till den grad meningslöst att det unga paret överväger självmord ?
Lyckligtvis fullföljer de inte denna tankebana. Istället börjar ett sökande efter sanningen som skall leda Jacques och Raïssa Maritain till Katolska kyrkan. Själva skall de bli del av en katolsk förnyelse, renouveau catholique, som sprids från Frankrike till stora delar av Västerlandet. Jacques stora gärning som filosof blir att delta i återintroduktionen av Thomas av Aquinos tänkande i den moderna filosofin.
*
Detta är först och främst en biografi, men Erik Kennet Pålsson tar också upp Jacques Maritains filosofiska grundsyn och hans mest djupgående tankar. Förhoppningsvis skall boken locka många i vårt land att ta del av en kristen filosofi som utgår från verkligheten som vi alla kan erfara den: Det sunda förnuftets filosofi.
Erik Kennet Pålsson har tidigare i sitt författarskap introducerat katolska personligheter som Bernadette Soubirous, Niels Stensen och Madame Guyon för den svenska publiken. Han är diakon i Katolska kyrkan och engagerad i ekumeniska frågor.