Bläddra

Arkeologins största upptäckter

Kategorier: Arkeologi Historia och arkeologi
Köp här

Arkeologins största upptäckter

Kategorier: Arkeologi Historia och arkeologi
Köp här
Arkeologins största upptäckter är ett praktverk som i text och bild presenterar arkeologivetenskapens Greatest Hits! Den tar med läsaren på en inspirerande upptäcktsresa till de viktigaste arkeologiska utgrävningsplatserna världen över där fascinationen för människans historia har drivit forskarna att gräva sig allt djupare ner i vårt förflutna för att frilägga jordens välbevarade hemligheter.

Kapitlen är tematiskt ordnade och presenterar fynd från historiens alla epoker och världens alla kontinenter. Merparten av dessa fynd upptäcktes efter åratal av hängivet fältarbete och mödosamma arkeologiska insatser. Andra kom i dagen när någon bokstavligt talat råkade snubbla över dem. Boken förklarar dessa fynds betydelse och återberättar de spännande historierna om upptäckterna och människorna bakom dem. I faktarutor informeras man också om var fynden finns till beskådan, vilka platser som är öppna för allmänheten och andra sammanfattande matnyttigheter.

De teman som fyndplatserna indelas under är ”Våra förfäder”, ”Gravar och gravplatser”, ”Städer och bostäder”, ”Konst, kunskap och religion”; ”Krig och konflikter” och ”Migration och kolonisation”. Dessutom finns ett avslutande avsnitt om de naturvetenskapliga metoder som ligger till grund för och används i arkeologiska undersökningar: DNA-forskning, ansiktsrekonstruktioner, klimatmodeller och liknande. Boken kompletteras av ett utförligt register.

Från Howard Carters första inblick i det av skatter fyllda förrummet i Tutankhamuns grav till ett tyskt pars kusliga möte med en 5200 år gammal neolitisk jägare följer den här boken upptäcktsprocessen när vi frilägger, tolkar och pusslar ihop den fragmentariska återstoden av mänsklighetens historia. Läsaren tas med på upptäcksfärder ut i öknen, ner i havsdjupen och upp i de stora bergskedjorna – det är ofta i extrema miljöer som fynden påträffas. Här finns Machu Picchus bortglömda stad, vraket från det tyska slagskeppet Bismarck, terracottaarmén i Kina; Dödahavsrullarna; Gizas pyramider; Rosettastenen och det amerikanska inbördeskrigets slagfält och många, många fler fantastiska fynd. Bokens färgbilder är ofta påfallande vackra. De både illustrerar fyndens särprägel och förgyller läsningen.

Douglas Palmer undervisar vid universitetet i Cambridge och skriver texter i naturvetenskapliga ämnen. Hans artiklar trycks regelbundet i New Scientist, BBC Wildlife magazine och tidskriften Science. Han har skrivit flera böcker, däribland Earth, Atlas of the Prehistoric World, Neanderthal och The Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric life.

Paul G. Bahn är docent vid universitetet i Liverpool respektive London. Han har även innehaft en J. Paul Getty-docentur i konsthistoria och humaniora. Bahn har skrivit, redigerat och översatt många böcker om arkeologi, däribland The Cambridge Illustrated History of Prehistoric Art och Archeology. Två av hans böcker har kommit ut i svensk översättning: Arkeologin berättar: 100 stora arkeologiska upptäckter och Försvunna städer: 20 stora arkeologiska upptäckter, båda utgivna av Historiska Media. Han var också initiativtagare till och ledare för de efterforskningar som 2003 ledde till att man upptäckte de första grottmålningarna från istiden i Storbritannien. Han arbetar just nu med en ny bok på det temat, The Ice Age, som kommer ut i England 2007.

Joyce Tyldesley innehar en hedersdocentur vid institutionen för arkeologi, antiken och orientaliska studier vid universitetet i Liverpool. Hon är också frilansskribent och föreläser om egyptisk arkeologi. Tyldesley har regelbundet framträtt i radio och har anlitats som konsult vid flera tv-projekt. Bland hennes tidigare böcker kan nämnas Daughters of Isis, Hatchepsut: The Female Pharaoh, Nefertiti: Egypt’s Sun Queen, Ramesses: Egypt’s Greatest Pharaoh, Judgement of the Pharaoh och Crime and Punishment in Ancient Egypt.