Kreta : Erövring och motstånd
Kreta : Erövring och motstånd
Kategorier: Andra världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Den 20 maj inledde den tyska armén en massiv flygattack mot ön, som ockuperades av den brittiska armén. Trots britternas 40 000 försvarande soldater misslyckades man med att hålla ön mot de 8 000 tyska anfallande soldaterna. Nederlaget berodde på en total feltolkning av det hot som föregick operationen och var en allvarlig prestigeförlust för de allierade. Man förlorade inte bara Kreta, en viktig strategisk flygbas, utan även makten i Medelhavsområdet. Först i krigets slutskede återtogs ön.
Kreta är en fascinerande redogörelse för förberedelserna och själva erövringen av ön men det är även en historia om det hårda motstånd som mötte soldaterna från öns lokalbefolkning.
Än en gång visar Antony Beevor prov på sin förmåga att fokusera den enskilde soldatens öde i en omvärld som kännetecknas av kaos. Läsaren möter varierande personligheter från båda sidor - allt från generalmajor Freyberg som ledde försvaret av Kreta men som på grund av en allvarlig felbedömning förlorade ön till tyskarna, till arkeologen John Pendlebury, en energisk romantiker som lite naivt hävdade att värjkäpp var det bästa vapnet mot fallskärmsjägare.
Allt sammantaget är boken så mycket mer än bara en redogörelse för en av krigets drabbningar; den handlar snarare om alla de unika karaktärer som balanserar på gränsen mellan mod och dumdristighet.
Antony Beevor är före detta officer och numera författare. Känd för den svenska publiken som författare till Stalingrad (2000) och Berlin (2002). Kreta skrevs 1991, före det publika genombrottet.