En handbok om Bostad först
En handbok om Bostad först
Kategorier: Bostadsproblem och hemlöshet Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Det ursprungliga programmet (Housing First) utvecklades i början av 1980-talet i New York av den legendariske Sam Tsembersis. Personer med långvarig hemlöshet och svår psykisk ohälsa och/eller missbruk fick inom ramen för ”Pathways to Housing” en fast, egen bostad, utan att först behöva visa att de klarade eget boende eller uppfylla några andra villkor. Utvärderingar visade att de allra flesta lyckades behålla sina bostäder. Detta var ett innovativt sätt att motverka hemlöshet och innebar ett verkligt paradigmskifte. Sedan dess har Bostad först-modellen spridits till många länder, däribland till ett flertal länder i Europa inklusive Sverige.
Handboken tar upp på vilket sätt Bostad först skiljer sig från andra sätt att arbeta med människors bostadsproblem. I en svensk kontext finns det mycket forskning om den så kallade boendetrappan eller trappstegsmodellen. En viktig skillnad är att bostaden i Bostad först-modellen ses som en rättighet och en förutsättning för att uppnå social integration, medan den i trappstegsmodellen ses som ett slutmål för den som redan löst andra problem.
Handboken lyfter även fram de grundläggande principer som är avgörande för att göra Bostad först-modellen så framgångsrik i att hjälpa personer ut ur en hemlöshetssituation. Den belyser vilka stödåtgärder som är centrala, hur man kan arbeta för att anskaffa bostäder, hur modellen bäst kan utvärderas samt hur den kan integreras som en viktig del i en mer övergripande hemlöshetsstrategi både nationellt och lokalt.
Boken vänder sig till professionella som arbetar med hemlösa samt beslutsfattare och forskare. Marcus Knutagård vid Socialhögskolan i Lund har skrivit en inledning till den svenska upplagan av handboken.