Bläddra

Vad chefen behöver veta om rehabilitering 2014 : utmattningssyndrom, stressrelaterad ohälsa, fysisk ohälsa

Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera stress Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling
Köp här

Vad chefen behöver veta om rehabilitering 2014 : utmattningssyndrom, stressrelaterad ohälsa, fysisk ohälsa

Kategorier: Att hantera personliga problem Att hantera stress Familj och hälsa Hälsa, relationer och personlig utveckling
Köp här
VAD SKA CHEFEN GÖRA och vad är chefens ansvar när någon anställd måste sjukskriva sig? Med vilka måste han samverka i möten och beslut under den ibland snåriga rehabiliteringsprocessen? Och vad bör chefen ge akt på i den egna organisationen för att förebygga att eventuellt fler blir sjuka?

Svaren finner du i Vad chefen behöver veta om rehabilitering 2014, en praktisk, överskådlig och för året uppdaterad vägledning på området sjukskrivning/rehabilitering.

Regeringens rehabiliteringskedja, som syftar till att i möjligaste mån tillvarata arbetskraften, lägger ett stort ansvar på såväl arbetsgivare som på den enskilde och Försäkringskassan att samverka till en effektiv rehabilitering. Här beskrivs i detalj rehabiliteringsprocessen med sina tre faser (återhämtning, "påfyllnad" och arbetsåtergång) vid olika diagnoser och läkningsförlopp. Faserna ska i stort matcha Försäkringskassans tidsintervaller för avstämning och bedömning av arbetsförmågan. Det gäller nu mer än tidigare att använda sjukskrivningstiden optimalt.

2014 ändras reglerna för rehabilitering inte, efter att det 2012 infördes en del nya regler och andra modifierades. Regeringens arbetsgrupp förbättrade då villkoren för de långvarigt sjuka. Ytterligare resurser satsades på att Försäkringskassan i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och vården skulle kunna tillgodose såväl kort- som långtidssjukskrivnas intresse bättre. Utförsäkring ska inte längre innebära ett hot om att bli lämnad åt sitt öde. Man vill till varje pris finna en lösning för var och en att i möjligaste mån återvinna hälsan och återgå i arbete. Om detta visar sig ogörligt ska den sjuke ändå tillgodoses så att hans/hennes livssituation blir godtagbar.

Vad chefen behöver veta om rehabilitering ges ut år för år i uppdaterat skick - en vägledning där alla uppgifter om regler och bestämmelser garanterat gäller för det innevarande och i titeln angivna året. 2014 utges boken återigen som traditionell pappersbok.

Monica Kjellman är arbetsmiljökonsult med bakgrund som leg. sjukgymnast MSc med specialistkompetens i ergonomi. Monica arbetar brett inom arbetsmiljöområdet, dels praktiskt och dels som föreläsare. Hon anlitas främst för uppdrag med systematiskt arbetsmiljöarbete, ergonomi, psykosocial arbetsmiljö, stress, återhämtning och rehabilitering.