Vilthantering med Thomas Ekberg : råddjur & dovvilt
Vilthantering med Thomas Ekberg : råddjur & dovvilt
Kategorier: Fiske, jakt och skytte Livsstil, hobby och fritid Mat och dryck Matlagning: kött och vilt Matlagning: särskilda råvaror Sport, idrott och friluftsliv
-För mig är jakten mer än upplevelsen i skogen, mer än kunskap om hur djuren rör sig och fungerar. Mer än ett säkert och intränat jaktskytte, mer än den spänning man känner när allt fungerar och skottchansen kommer. För mig fortsätter jägarens ansvar ända tills viltköttet, den fantastiska resursen, ska tillagas i köket, säger Ekberg.
Det handlar om passningen i skogen, om transporten av fällt vilt, om konsten att flå, om den viktiga mörningsprocessen och, inte minst, om att kunna stycka köttet.
Jag har sett mycket under mitt jägarliv och jag vet att det generellt saknas kunskap i vilthanteringen efter skottet. Det är en brist.
Den bristen är skälet till boken Vilthantering med Thomas Ekberg Rådjur & dovvilt. Den andra boken i en serie av fyra, där Thomas förklarar och visar hur man kan ta hand om vilt på ett sätt som verkligen fungerar i praktiken, som fungerar i en helt vanlig svensk jägares vardag. De övriga i serien heter Älg, Vildsvin och Fågel & småvilt.
-Jag vill visa att vilthantering kan vara enkel och praktisk, samtidigt som slutresultatet, maten på tallriken, blir så mycket godare.
Peter Ekeström, jaktjournalist och fotograf, har också lång erfarenhet av jakten och viltet. Det är han som står för texter och bilder i böckerna. Självklart handlar det om instruktioner, tips och goda råd, men ovanpå det lättas praktisk kunskap upp av Peters bilder ur skogen, på rådjur, dovvilt och jakt.