Idén till denna bok växte fram som en reaktion till den negativa bild som Sverige i allmänhet har gentemot Rosengård och som media har i synnerhet. Vad leder reportagen om Rosengård till? De leder inte till en konstruktiv utveckling. Det finns många goda krafter som bidrar till Rosengårds utveckling men som inte lyfts fram. I boken "Eldsjälar och förebilder i Rosengård" har författarna, två unga systrar från stadsdelen, uppmärksammat en del av många eldsjälar och förebilder i Rosengård. Sexton personer i olika åldrar och med olika bakgrund berättar om deras lärdomar, förhoppningar om framtiden och deras inställningar under med- och motgångar.
Vi förnekar inte de problem som finns i stadsdelen såsom hög arbetslöshet, det faktum att det bor få etniska svenskar här och misslyckad skolgång bland många ungdomar. Men det är inte hela bilden.
Det kravlösa samhället som många boende i stadsdelen upplever är svår att förhålla sig till, å ena sidan nekas man ett jobb å andra sidan förväntas man att jobba. Det är ett dilemma när man förväntas att ta ansvar utan att bli tilldelad ett förtroende. Det är dags att makthavare ställs till svars och hittar lösningar.
Boken har fått stor uppmärksamhet, framför allt av media och mycket positiv kritik från flera håll i samhället. I mars 2014 prisbelönades boken med Anders Wall-stipendiet och dess för innan med en del andra utmärkelser bland annat Malmö Stads mångfaldspris.