Levande död
Levande död
Midsommarafton. Semester, rosévin och färdigmarinerade flintastekar. Gävle är hetare än vanligt och sommaren har intagit den annars rätt trista vardag som de flesta upplever i en småstad som ingen vill åka till.
En ung kvinna hittas inlindad i en filt på en dammig trottoarkant i den södra delen av staden. Kort därefter avlider hon med skyhöga levervärden och spår av paracetamol, den verksamma substansen i Alvedon. Hon har ett stickmärke i vänster armveck och inga minnen av de två senaste dygnen. Levande lämnas hon tillbaka till sina anhöriga för att kort därpå dö med en förgiftad lever som ingen kan göra något åt.
Erik Sandström, en livstrött ambulanssjuksköterska med ett eskalerande tablettmissbruk. Han vill helst inte vara på jobbet, eller någon annanstans. Motvilligt får han hämta kvinnan som han snabbt avfärdar som en hopplös missbrukare. Men det är något som inte stämmer.
Hans vän, ordningspolisen Patrik Andréasson, kan inte släppa tanken på att någon kan ha fört bort den unga kvinnan och med tvång gett henne läkemedlet mot hennes vilja, som en utstuderad plan för att skada där det skadar mest. För att få hennes familj att lida.
När ytterligare en ung människa, den här gången en man försvinner, kan Patrik inte hålla sig tillbaka. Trots att hans far, den kände kriminalkommissarien, avfärdat fallen som olyckliga omständigheter känner han sig tvungen att gå till botten med vad som har hänt.
Erik presenterar honom för Tomas, en av Eriks mer tveksamma kamrater. Tomas är fenomenal på vissa specialområden, men han har en del brister i att klara av sociala situationer som dyker upp.
Tillsammans med Erik och den minst sagt annorlunda Tomas ger sig Patrik ut på jakt efter Gävles första seriemördare. En mördare som försöker säga något, som vill visa hur lidande ser ut och som rör sig närmare och närmare.
Tjugo år tidigare, på ett sjukhus i samma län, utspelar sig en händelse som för alltid förändrar livet för de inblandade. Alla vill glömma, men alla kommer ihåg.
Levande död är en
lättläst, intelligent och medryckande deckare i nutidsmiljö. Händelserna
utspelar sig i Gävle, en mindre kuststad 180 km norr om Stockholm.
Erik Sandström, en av huvudpersonerna, är en osminkad karaktär som visar upp sjukvård från sin mest sårbara sida.
Ambulansen och dess avigsidor är ständigt närvarande. Sjukvård och sjukhus speglas från en sida som sällan beskrivs i skönlitterära böcker.
Författaren tar oss
med in i en värld som de flesta av oss inte vet något om. En udda miljö som många
spontant undviker i sin vardag.
Bakom kulisserna finns inte bara medmänsklighet och goda gärningar, det finns allt man inte trodde fanns, och ännu mer.
Mikael Ressem är född 1979 i Gävle där han växt upp och fortfarande är bosatt. Han drogs tidigt till sjukvården och blev främst intresserad av ambulanssjukvård. Han anställdes 21 år gammal som ambulanssjukvårdare, utbildade sig vidare till sjuksköterska och arbetade även ett antal år som chef inom ambulansverksamheten. Han är idag chef inom Kardiologin i Gävle.
Hans direkta, avskalade och verklighetsnära berättarstil, kombinerad med analytisk förmåga och humor, är styrkan i hans författarskap.
Likväl som varje skadad eller sjuk individ i ambulansen är en människa med egenvärde och integritet, är de udda karaktärerna i hans böcker självklara existenser.
Levande död är den
första boken i serien om Erik Sandström.