Ny Handbok för överlevnad till sjöss
- Den tekniska utvecklingen, nya internationella standarder, nya begrepp inom sjösäkerhet och överlevnad till sjöss har medfört ett uppdateringsbehov och nytryck. Det har därför varit naturligt att helt och hållet omarbeta flera av bokens kapitel, berättar författaren Stefan Nilsson som till vardags arbetar med överlevnads- och säkerhetsutbildning.
Utvecklingen har varit enorm de senaste fem åren. Flyg- och sjöräddning är nu en sammanslagen funktion. I Sverige finns idag världens mest avancerade simulator för att öva nödlandning i havet och med därtill hörande överlevnadsmoment.
- Och den nya, tredje utgåvan är utökad med 12 sidor, en massa nya bilder så att boken nu omfattar 272 sidor fakta och erfarenheter baserade på verkliga händelser och övningar. Flera kapitel är helt omskrivna och anpassade efter dagens regler och principer för räddning och överlevnad.
Handbok för överlevnad till sjöss ger en råd och lyfter fram viktig fakta rörande överlevnadssituationer i marina miljöer. Den behandlar överlevnad i vattnet, i livflottar samt på land i kustmiljö. Boken beskriver konsekvenserna av olika nödsituationer och hur vedertagna nödsignaler och livräddningsutrustning ska användas. Boken beskriver också sjöräddningen, både organisatoriskt, metodik och samverkan samt tips hur läsaren själv bör hantera olika nödsituationer till sjöss.
Oavsett om man är yrkessjöman, havskappseglare, sjösportare eller flygare som regelbundet flyger över öppet hav så innehåller Handbok för överlevnad till sjöss ovärderliga fakta, bilder och råd för alla. Den är också mycket lämplig som kurslitteratur i sjösäkerhetsutbildning och överlevnadsutbildning i marin miljö.
För överlevnadsnördar är denna bok ett måste i bokhyllan! Flera av landets sjöbefäls- och sjömansskolor kommer att fortsätta använda boken i sin utbildning.