Lavendel på Österlen
Lavandula. Lavendel. Få växtnamn väcker så många minnen och känslor. Nätterna i mormors gästsäng mellan manglade lavendeldoftande lakan. Trädgårdsgången vid den lilla stugan när lavendelhäcken stod i full blom. Tvålen du köpte på semestern skänkte dig väldoft långt ut på höstkanten och smaken av skorporna med nyplockade lavendelblommor du bakade och njöt av i bersån dröjde sig kvar länge.
Lavendelns själ egenskaper som doft, förmåga att läka och på andra sätt påverkar oss finns i den eteriska oljan. Den finns framför allt i blomfodret, den lila blomhållaren som finns kvar när kronbladen vissnat och fallit av och som vi lite slarvigt kallar lavendelblomman.
Eva Olsson förmedlar kunskap, lust och glädje, värme och harmoni i sin andra bok om lavendel. Historia, odlings- och skörderåd, pyssel för kropp och själ och recept med lavendel som smaksättare allt detta kan njutas i denna inbjudande och vackra bok.
Den där perfekta lavendelhäcken får man genom att med häcksaxen forma plantorna till pyramidform, avslöjar Eva.
Eva ger många odlingstips och värdefulla råd för den som vill kunna njuta av både väldoft och buskens vackert rundade form. I receptavsnittet faller vi för Varm vit choklad med lavendel. Att dricka varm choklad utomhus när luften är härligt krispig av frost är något speciellt. Här finns allt från drycker och kryddblandningar till varmrätter med kött och fisk och desserter, kakor och bröd. Att chokladen sedan har en smak av högsommarens prunkande trädgård är en spännande kontrast.
All lavendel är ätlig, men vissa sorter är mera lämpliga och godare än andra. Den engelska lavendeln, Lavandula angustifolia som vi ofta odlar i våra trädgårdar passar fint som smaksättare. Den är söt och god och har låg halt av kamfer, berättar Eva.