Stockholms historia under 750 år
Stockholms historia under 750 år
Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Stadens invånare spelar också en huvudroll i Stockholms historia under 750 år. Här möter vi såväl de fattiga som de rika, såväl framträdande personligheter som okända levnadsöden. Lars Ericson låter de stora linjerna ur stadens historia samsas med belysande detaljer och anekdoter.
Här återfinns företeelser som bidragit till Stockholms brokiga historia, bland annat:
den stora branden i Gamla stan 1625 som förklarar stadens utseende idag
häxprocesserna på 1670-talet, då en hel stadsdel råkade i panik och oskyldiga kvinnor dömdes
vaxkabinettet Panoptikon som, tillsammans med Skansen, tillhörde stockholmarnas populäraste favoritnöjen kring förra sekelskiftet
det Stockholm som aldrig blev verklighet: till exempel arkitekten Le Corbusiers planer att bygga höghus på hela Södermalm.
Lars Ericson, fil.dr i historia, är chef för den Operativa institutionens Krigshistoriska avdelning på Försvarshögskolan i Stockholm. Tidigare har han varit verksam vid Armémuseum och Krigsarkivet. Han har skrivit en rad böcker, bland de senare kan nämnas Svenska frivilliga (1996), Lasse i Gatan (1997) och (1999). Hans avhandling, Borgare och byråkrater. Omvandlingen av Stockholms stadsförvaltning 15991637, utkom 1988. Lars Ericsons böcker kännetecknas av ett genuint personintresse som uppskattats av såväl läsare som recensenter. Han är född och uppvuxen söder om Söder i Stockholm och kommer att förbli sin hemstad trogen.