Ett avgörande halvsekel för människans kamp mot infektionssjukdomar
Professor Lars Olof Kallings var under ett antal år särskilt sändebud för FN:s generalsekreterare med uppdrag att hålla uppsikt över den Hiv/aids-epidemi som drog fram över världen, inte minst i Centralasien och Östeuropa. Boken handlar dock inte bara om detta, utan främst om de omvälvande medicinska framsteg som Kallings arbetat med i sextio år.
Årtionde för årtionde berättar han om Sverige och världen. Han har jobbat inom Världshälsoorganisationen och som ledare för vetenskapligt internationellt samarbete. Han har varit med om antibiotikans segertåg, hur smittkopporna utrotats och hur kontroll över polio, mässling och andra vanliga barnsjukdomar åstadkommits.
Han har också upplevt hur nya, överraskande sjukdomar uppträtt som Hiv/aids, galna kosjukan, Sars och ebolafeber. Influensavirus har ständigt fortsatt att förändras och övertrumfa världens ansträngningar. Kallings skriver utifrån att själv ha varit med. Han berättar utifrån överblick och erfarenhet. I boken följer läsaren parallellt Kallings personliga resa och hälsotillståndets förändring både i Sverige och världen.
"Det som initialt var menat som en krönika om medicinsk utveckling utvecklade sig spontant till att också bli som ett slags memoar", skriver han i sitt förord.
Lars Olof Kallings är professor, bosatt i Stockholm, med ett långt och innehållsrikt yrkesliv bakom sig, verksam i Sida, WHO och FN, i Afrika och Vietnam. Han har också varit generalsekreterare för International AIDS Society (IAS).