Tusen år i Europa. Bd 1, 1000-1300
Europa kring år 1000 är ett splittrat och instabilt samhälle. Lokala furstar härskar i ett virrvarr av småriken vars enda gemensamma nämnare är den kristna kyrkan. Undersåtarnas vardag utgörs av ständiga fejder och en kamp för brödfödan. Trots det inleds en europeisk expansion, med korsfararnas svärd eller klostrens fredligare förkunnelse av Guds budskap. Ur kaoset växer förändringar fram: handel och kulturellt utbyte tilltar, befolkningen ökar och städerna växer.
Kim Esmark och Brian Patrick McGuire skildrar ett samhälle som vilar på bräckliga nätverk av trohetsband, personallianser och religiösa gemenskaper. De lyfter fram enskilda levnadsöden och beskriver medeltidsmänniskans föreställningar om sig själv och världen.
Tusen år i Europa är frukten av ett långvarigt samarbete mellan Historiska Media och det danska förlaget Samfundslitteratur. Tillsammans har förlagen knutit flera av Nordens och Europas ledande historiker till sig.
Författarnas olikartade bakgrund, intresseområden och berättarstil bidrar till den dynamiska skildringen av kontinentens och dess invånares historia. Böckerna är bevis på en lyckad förening mellan lärdom och berättarglädje. De lyckas väva samman en mängd olika utvecklingslinjer och presentera en heltäckande bild av vår kontinents historia.
Tusen år i Europa omfattar fyra band
Band I 1000-1300
Band II 1300-1600
Band III 1600-1800
Band IV 1800-2000
Huvudredaktörer för serien: Håkan Arvidsson och Henrik Jensen.