Jo och Oskar Langer är kommunister, hon ungrare, han slovak, båda med judiskt ursprung. 1938 flyr de undan nazisterna till USA och lever där en tid, men återvänder till Tjeckoslovakien efter kriget för att hjälpa till med byggandet av socialismen. 1951 grips Oskar, som är en högt uppsatt ekonom inom partibyråkratin. Efter att ha blivit torterad och lurad av förhörsledarna erkänner han delaktighet i en sionistisk, borgerligt nationalistisk sammansvärjning och döms till 22 års fängelse. Jo står plötsligt ensam med två barn och förlorar på kort tid arbete, bostad och samhällsställning. Hon förvisas till landsbygden, hankar sig fram på illa betalda småjobb och försöker till varje pris hålla ihop sin familj, samtidigt som den fängslade maken vägrar ge upp sin tro på det samhällssystem som fängslat honom.
Jo Langers Övertygelser är ett av de internationellt mest omtalade vittnesmålen från realsocialismen och livet bakom Järnridån. Hennes självbiografi är skarp och illusionslös men också full av humor och mänsklig värme. I likhet med alla verkligt stora minnesböcker är den både en ingående tidsskildring och en allmängiltig berättelse om människans livsvillkor.
Jo Langer (19121990) föddes i Budapest 1912 men levde större delen av sitt liv i Tjeckoslovakien. Efter Sovjetunionens invasion av landet 1968 flydde hon till Sverige.