Kampen om tungvattnet : den största sabotageoperationen i Norge under andra världskriget
Kampen om tungvattnet : den största sabotageoperationen i Norge under andra världskriget
Kategorier: Andra världskriget Historia Historia och arkeologi Militärhistoria Särskilda krig och fälttåg
Vintern 1942 släpps den norska motståndsmannen Einar Skinnarland ner med fallskärm i Hardangervidda. Hans uppdrag är att rapportera om tyskarnas hemliga produktion av tungt vatten, som används vid framställning av atomvapen. Skinnarland får snart sällskap av fler motståndsmän som alla utsätter sig för enorma risker när beslutet tas att spränga nazisternas anläggning.
Kampen om tungvattnet skildrar operationens planläggning, gruppens isolerade position i fjällen och den spända nedräkningen inför angreppet - samt inte minst den desperata flykten efter att de tyska trupperna stängt av Hardangervidda.
I boken har för första gången en norsk författare skrivit en fullständig redogörelse över den så kallade Tungvattenaktionen. Ueland har bland annat grävt fram arkivmaterial som kastar nytt ljus över de storpolitiska striderna mellan de allierade och den norska exilregeringen i London. Men mest av allt är detta en stark berättelse om självuppoffringar och hjältemod.
ASGEIR UELAND (f. 1974) är historiker och skribent. Han är utbildad vid The Hebrew University of Jerusalem och har skrivit för en lång rad norska tidningar och tidskrifter. Detta är hans första bok.
"Författaren verkar ha dammsugit alla befintliga arkiv och resultatet är mycket imponerande."
Adresseavisen
"Grundligt och utan spekulationer."
Trønder-Avisa
"Kampen om tungvattnet är ett utmärkt komplement och imponerande fördjupning för alla som greps av tv-serien. Den ger även i förbigående en del intressanta aspekter på Sveriges roll under kriget."
Björn G Stenberg, Uppsala Nya Tidning