Den gamla världsordningen var enkel. De smarta idéerna, den nya tekniken och den snygga designen togs fram i New York, Stockholm och London. Underleverantörerna i de fattiga länderna fick sedan sätta ihop produkterna. Men världen skiftar snabbt mot en ny ordning, där kunskapen och kapitalet alltmer finns i Shenzhen och Bangalore.
Maria Rankka och Nima Sanandaji har kartlagt framgångsföretagens nya geografi för att illustrera det radikala skifte som världen står inför. USA har till exempel under de senaste åren gått från att ha 400 till 300 av världens tusen främsta företag. Sveriges internationella koncerner har skapat 12 000 nya jobb inom forskning och utveckling sedan år 2001 men jobben har inte skapats i Sverige utan i Asien.
Den mytomspunna staden Samarkand i dagens Uzbekistan är ett klassiskt exempel på en knutpunkt för utbyte av handel, vetenskap och kultur mellan öst och väst under Sidenvägens tid. Stockholm kan, enligt författarna, få samma roll som en blomstrande förmedlare mellan de två världsdelarna,. Deras hoppfulla budskap är att den snabba globaliseringen inte är ett hot, utan innebär en möjlighet. Bara vi förstår att dra nytta av den. Och låta Stockholm bli ett Nordens Samarkand.
Maria Rankka är VD för Stockholms Handelskammare och Nima Sanandaji är teknologi dr vid KTH.
Den ekonomiska och teknologiska utvecklingen i världen accelererar och det ger enorma möjligheter för Stockholm att växa fram som en innovationsstad av global rang. Här ger Maria Rankka och Nima Sanandaji en fascinerande och faktaspäckad bild av den nya utvecklingens alla möjligheter. Obligatorisk läsning.
Carl Bildt
Maria Rankka och Nima Sanandaji och har skrivit en högaktuell, relevant och lättillgänglig bok för den som vill fördjupa sina kunskaper om vad globaliseringen innebär för Sverige och hur vi kan utvecklas till Nordens Samarkand. Bra text och väl underbyggd läsning!
Pontus Braunerhjelm