Barnet och språket : från skrik och joller till ord och samtal
Barnet och språket : från skrik och joller till ord och samtal
Människans språkutveckling är allt annat än en isolerad process. Utvecklingen breder ut sig över det fysiologiska, psykologiska och sociala. En första svepande blick över ämnet räcker för att inse att det är otaliga egenskaper som barnet måste behärska för att en dag kunna deltaga i ett språkligt samtal.
Barnet måste interagera med andra människor. Hen måste kunna avgränsa, bunta ihop, hitta skillnader och likheter. Hen måste kunna framställa gester och språkliga signaler, till exempel med munnen, halsen och lungorna, eller med händerna, armarna och ansiktet.
Senare, när ett ordförråd börjar växa fram måste barnet lära sig i vilken ordning orden kommer och hur de kan kombineras och ändras. Liksom de regler för hur vi pratar om världen, om tid, om antal, om perspektiv. Listan kan göras lång.
Under de första levnadsåren genomgår människan en häpnadsväckande förändring, från att ge ifrån sig reflexmässiga signaler via mycket begränsade uttryck, till att uppnå en alltmer sofistikerad kommunikation där barnet fritt kan navigera språkligt genom tid och rum. Vägen från bäbisens joller till skolbarnets samtal är en svindlande resa.
I boken Barnet och språket vägleds vi genom detta komplexa system av den framstående lingvisten David Pagmar som forskar om barns språkutveckling. Följ den omtumlande utvecklingen av barnets språk där vissa delar framstår som självklara, medan andra framstår som olösliga gåtor.
"Läsningen rör sig smidigt mellan filosofi, språkutveckling och hjärnans utveckling och boken är väl illustrerad." BTJ, Elin Forsgren