Människor med tvångstankar : kliniska, allmänmänskliga och existentiella betraktelser
Människor med tvångstankar : kliniska, allmänmänskliga och existentiella betraktelser
De flesta av oss har väl någon gång drabbats av tvivel på om spisen är avstängd eller om dörren är låst. Kanske har vi ibland anfäktats av tankar om att inte gå på trottoarplattornas skarvar eller undvikit att gå under stegar för att inte drabbas av olyckor. Idrottsmän har ofta speciella ritualer före en viktig tävling. Dessa typer av tvångstankar och tvångshandlingar är vanliga i befolkningen. Bara en bråkdel leder till så svåra symtom att en diagnos av tvångssjukdom kan ställas. Detta tillstånd, som ofta går under den amerikanska benämningen OCD (obsessive-compulsive disorder), drabbar två till tre procent av befolkningen.
Gunnar Skoog har sysslat med tvångssyndrom både som behandlare av patienter och som forskare sedan nästan sju decennier. I den här boken har han för första gången sammanställt sina erfarenheter. Han skriver inte bara om sjuk-domens yttringar och orsaker, utan sätter också in tvångstankarna och tvångshandlingarna i ett större sammanhang. Han beskriver dess betydelse inte bara ur ett medicinskt perspektiv, utan även ur ett psykologiskt, filosofiskt och allmänmänskligt. Detta illustreras med ett flertal fallbeskrivningar, tagna både från författarens egna långa verksamhet och från exempel ur litteraturhistorien.
Boken vänder sig till alla med intresse för tvångssyndrom. Den är en nödvändig fördjupningslitteratur för personer som sysslar med psykiatri eller utbildar sig inom ämnet, oavsett om det är läkare, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer eller annan vårdpersonal.