Traumahandboken
Att ta hand om patienter som genomgått trauma är en av sjukvårdens viktigaste uppgifter och skadepanoramat sträcker sig från okomplicerade sårskador till svåra, livshotande tillstånd. Den initiala bedömningen vid större trauma genomförs numera på ett standardiserat sätt inom ramen för ATLS-konceptet, men ofta återstår många frågor att besvara och beslut att fatta när denna del av handläggningen är avslutad. Traumahandboken följer ATLS grundläggande principer, men besvarar även många av de återstående frågor som rör den vidare handläggningen.
Boken inleds med en kort genomgång av de vitala funktionerna enligt strukturen ABCDE samt riktlinjer för när man ska bedöma patienter enligt ATLS-konceptet. Här ges också en översikt över vad som är viktigt vid den initiala handläggningen av såväl vuxna som barn, äldre och gravida. Därefter följer förslag till klinisk undersökning och fortsatt handläggning av ett antal viktiga och vanliga skador, inklusive vissa specifika skadetyper såsom brännskador och självtillfogade skador. I ett eget kapitel behandlas de frågor om juridiska aspekter och anmälan som ofta uppstår i anslutning till dessa patienter.
Traumahandboken riktar sig främst till läkare under grund- och vidareutbildning, men kan även vara till nytta för all annan vårdpersonal som möter traumapatienter i sitt yrkesutövande.