Bläddra

De avvisade : om judarna som Sverige skickade mot döden

Kategorier: Flyktingar och politisk asyl Folkmord och etnisk rensning Förintelsen Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

De avvisade : om judarna som Sverige skickade mot döden

Kategorier: Flyktingar och politisk asyl Folkmord och etnisk rensning Förintelsen Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

"Först som sist, detta är en mycket läsvärd bok, imponerande väl researchad, folkbildning på högsta nivå. /…/ I De avvisade är det just som skicklig reporter som Andersson får dokumenten att berätta, med förbluffande skarpa detaljer. Tingen talar: husgeråd, glas och porslin, ljusstakar och hattar. Människorna träder också fram, modiga eller ynkliga, som vi alla, och alltid trängda av en vedervärdig diktatur."

Ulrika Knutsson, Sydsvenskan

"Det är skakande läsning. /…/ Andersson skriver fram händelseförloppen med en saklig journalists objektiva prosa. Det fungerar utmärkt. Stoffet är så dramatiskt i sig själv att det inte behöver förstärkas ytterligare."

Björn Werner, Svenska Dagbladet

"Andersson har gjort ett imponerande researcharbete i arkiv i Sverige, Tyskland och Österrike och blottlägger den omänskliga lagstiftningen och den råa byråkratin. /…/ Händelserna levandegörs skickligt av Andersson genom bland annat bevarad brevkorrespondens och förhörsprotokoll, där man kan se de direkta konsekvenserna av de svenska avvisningarna."

Johannes Nesser, Journalisten

"Hatten av för Christoph Andersson, han skapar omskakande känslor och varm sympati för människor som annars skulle förbli namn och nummer i ett mörkt arkiv. /.../ Stundtals är det kvävande när jag känner maktlösheten och vet deras öde men jag blir så berörd att jag har svårt att lägga ifrån mig boken."

Ulrika Lagerstedt, @jag_skriver_om

De sökte en fristad i Sverige undan förföljelserna i Nazityskland. Men svenska myndigheter sade nej, med hänvisning till 1937 års utlänningslag, olika kungörelser och hemliga anvisningar från Socialstyrelsen.
Deras namn hamnade på särskilda vägrarlistor som distribuerades till polisens gränskontroller, svenska ambassader och konsulat. Budskapet var att ingen av dem skulle släppas in i landet.

Följden: alla mördades i Förintelsen, efter att ha blivit av- eller utvisade, alternativt drabbats av svenska myndigheters senfärdighet.
Däribland konsertmästaren Max Askanas från Leipzig, charkuteristen Henoch Schöngut från Berlin, paret Hertha och Simon Parnass från Hamburg, konstnärinnan Valerie Jungmann och fotohandlaren Salomon Feutchtbaum från Wien.
I den här boken berättar journalisten Christoph Andersson deras historia, utifrån vad som finns bevarat om dem i svenska, tyska och österrikiska arkiv − och i deras efterlevandes minnen.

Det är en bok om ett mörkt kapitel i Sveriges historia − flyktingpolitiken under åren 1937 till 1942. Beslutad i god demokratisk ordning av riksdag och regering, med katastrofala konsekvenser.