Trots utveckling och förnyelse krävs dock vissa grundläggande kunskaper och färdigheter, bland annat när det gäller dukning, servering och hur gästerna ska bemötas. Det är också av vikt att vara en god säljare.
En person med inblick i och perspektiv på serveringsyrket är den väletablerade restaurangmannen Uno Hedman som här delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter från ett långt restaurangliv.
Uno Hedman var med och startade Restauranghögskolan i Grythyttan, där han alltjämt är verksam som lärare. Han har tilldelats Gastronomiska Akademiens guldmedalj och blivit "Årets Werner".
Carl Jan Granqvist, den välkände krögaren från Gryhyttan gör i kapitlet Ceremoniella måltider en historisk tillbakablick på måltider från vikingatidens blot fram till dagens buffétillställningar med cateringmat.
Bartendern Lajla Johansson ger här recepten på klassiska drinkar och lär dessutom ut grunderna i barkunskap. Många bargäster efterfrågar idag alkoholfria alternativ och för dem har Lajla Johansson tagit fram en receptsamling med alkoholfria motsvarigheter till de vanligaste drinkarna.