Ulrike och kriget
Hur kunde det gå så långt?
Andra världskriget har just brutit ut. Ulrike har under sin skoltid blivit utsatt för Hitlers propagandaapparat och är därför vid tretton års ålder en helhjärtad nationalsocialist. Hon tror blint på Tysklands rättvisa och slutliga seger. Utan att ifrågasätta utstår hon bombangrepp, sömnlösa nätter, hunger och kyla.
Vibeke Olsson var bara femton år när hon skrev denna annorlunda bok om andra världskrigets Tyskland, en skildring av hur det kan komma sig att en så stor del av det tyska folket ställde upp för sin Führer. Boken visar också hur påverkbara unga människor kan vara och hur lätt det är att bli indoktrinerad av skicklig propaganda.
"Ett kraftprov. Den vittnar om litterär styrka." (Svenska Dagbladet)
"¿ En flygande start som författare. Boken är laddad, har intensitet och hög flykt." (Arbetarbladet)
Ulrike och kriget ingår i Bästa Bokvalet, vår nya serie för unga läsare. Ett urval av de bästa böckerna som utkommit under den senare delen av 1900-talet. Moderna klassiker som varit starka läsupplevelser för en ung läsargeneration. Det är böcker som genom kvalitet och tidlöshet har alla möjligheter att leva länge till. I Bästa Bokvalet hittar du de böckerna.