Det växer saft och sylt överallt : recept och berättelser
Det växer saft och sylt överallt : recept och berättelser
När snön har dragit sig tillbaka och vårens första nässelblad tittar fram börjar den, saft- och syltsäsongen. För du kan använda nästan vad som helst som doftar eller smakar gott (så länge det inte är giftigt), i alla fall om du följer My Feldts recept. Plocka en keps full med bär eller blommor – mer behövs inte, för vem orkar plocka flera kilo? – och koka sylt eller saft. Här finns över 100 recept på allt du kan tänka dig att göra av det som växer i naturen under årets alla månader. Kanske hittar du en variant på din egen favorit från barndomen, eller så provar du något helt nytt – kanske till och med tallkottesylt?
Vinnare av Svenska Måltidsakademiens pris 2023.
Juryns motivering: "Bortom det 'vanliga' i syltburken finns rönnbärsketchup, gurkdryck och saft på älgört och pensé. Blad och granskott kan picklas och citrusfrukter ger en uppsjö av drycker. Underbara bilder väcker lust att botanisera och upptäcka nya tillagningssätt och smakkombinationer."