Anne-Christine Liinanki har tidigare gett ut romanen Storsien - hundra år i en norrbottnisk by. Tillsammans med fotografen Gunnar Svedenbäck ger hon nu ut Norrbottniska liv ensligt belägna, en reportagebok om de som valt att bo i glesbygd. Vi talar idag ofta om "det kluvna landet", ett Sverige med två delar som alltmer glider isär, där utvecklingen anses gå helt olika vägar. Å ena sidan de expansiva storstadsregionerna med högt tempo och snabb tillväxt. Å andra sidan landsbygd, glesbygd med avfolkning och stagnation, indragen service, arbetslöshet. Det finns gott om dystra visioner av landsbygdens framtid. Ofta blir det en ytlig beskrivning där många nyanser försvinner.
Medan storstaden beskrivs som dynamisk och föränderlig anses glesbygden stillastående, oföränderlig, tillbakablickande. Ingenting kunde vara mer fel. Förändringen går lika fort i glesbygden men om den tar sig andra vägar. Här krävs det stor kreativitet, mycket nytänkande och entreprenörskap för att skapa liv och framtid.
"Norrbottniska liv ensligt belägna" visar på mycket av den idérikedom som spirar där man kanske inte förväntar sig det. Den är en modern "folklivsskildring", ett kunnigt och välskrivet reportage med utsökta bilder och som sådant inte bara av värde i dag utan också för framtiden. Författaren och fotografen känner sin miljö väl och berättar kunnigt om modernt liv och arbete i några byar norr om Kalix. Vi får till exempel följa med renskötare i en skogssameby - ganska sällan skildrat i bokform - men också besöka en musikfestival och möta hästuppfödare.
Allt exempel på att framtiden i glesbygden måste mötas på många olika sätt.
En initierad och välskriven skildring med förnämligt bildmaterial om en glesbygd i förändringens vindar.