Superkålen
Det finns fler än femtio olika variationer av grönkål. En del lämpar sig bättre som utsmycknad än förtäring men de flesta av dem utgör ett fantastiskt tillskott i vår dagliga diet. Medan flera sorter går under olika namn i olika länder och kulturer så är ett flertal av dem tillgängliga på de flesta platser. Även om grönkål varit en stapelvara i många länder världen över så är det först nu som den uppmärksammas i västvärlden och blivit en "måste-ha" på många trendiga restaurangers menyer. Ett välkänt faktum är att grönsaken är fullspäckad med nyttigheter som genererar flera positiva hälsoeffekter, bland annat:
· minskar risken för cancer (detta är det mest omfattande forskningsområdet på kålens effekter)
· antiinflammatorisk (såväl vitamin-K- som omega-3-nivåerna har en direkt effekt på kronisk inflammation och tillhörande hälsotillstånd)
· bra för hjärt- och blodkärl (fibrerna i kolen binder gallsyran så att den avsöndras och därmed minskar kolesterolnivåerna)
· renar kroppen (klorofyllen i kålen hjälper matsmältningen och ser till att rensa kroppen på gifter)
· bra för den som vill gå ned i vikt (Kålen innehåller få kalorier. Glukosinolaterna en sammansättning som innehåller svavel i kålen minskar kroppens förmåga att absorbera fett.)