Kök att leva i
Livet i köket är dagens sätt att leva. En gång var köket bara en arbetsplats, ett rum där det obekväma och tunga matlagningsarbetet sköttes. Sedan blev det ett välupplyst, gnistrande blankt tekniskt underverk där efterkrigshemmafrun kunde beundra sin nya utrustning och laga till läckerheter åt man och barn. Dagens kök har undergått ännu en förvandling. Det är hemmets hjärtpunkt, i synnerhet i barnfamiljer. Köket har blivit husets "vardagsrum" i ordets egentliga betydelse; ett levande kök.
Med utgångspunkt i de varma, lavendeldoftande lantköken i Toscana och Provence, som vunnit spridning genom Terence Conran och andra, har det levande köket blivit internationellt. Oavsett om vi är inbitna stadsbor eller trivs på landet så har köket blivit den plats där vi sitter, äter och dricker, pratar, arbetar och umgås med vänner. Det är där våra barn leker, där vi tittar på tv och läser i en bekväm stol. Det är där vi kopplar av.
Oavsett om ditt kök är stort eller litet, din budget är obegränsad eller knapp, om du ska bygga nytt eller renovera, så hittar du här massor med idéer, information, råd och inspiration. Från praktiska tips om arbetsytor, armaturer, köksmaskiner, möbler och annan utrustning till tankar om val av inredningsstil och hur de olika funktionerna i köket bör placeras, från smarta förvaringsidéer till vackra ytbehandlingar. Här finns också råd om kryddväxter, uteplatsen intill köket, glas, porslin och dukning och till och med inspirerande matrecept för det levande köket.
Elizabeth Hilliard är prisbelönad brittisk journalist och författare. Hon har givit ut ett tiotal böcker om hem och heminredning, bland annat om färgsättning, ordning och reda, lantstil och kelimmattor. Hemma njuter hon av att tillbringa sin tid i det levande köket med man och tre barn. Besök hennes hemsida: www.elizabeth-hilliard.co.uk.
Caroline Arber är en fotograf som specialiserat sig på interiörer och stilleben, prisbelönt och uppskattad för sina levande och naturliga foton tagna i dagsljus. Detta är hennes andra bok.