Det finns 316 tillsatser som är tillåtna i vår mat. För att få koll på vilka dessa är finns en E-nummernyckel som konsumenter kan ladda ned från bland annat Livsmedelsverkets hemsida. Men vad säger den egentligen? Inte mycket, om man frågar den vanlige konsumenten. Att få veta vad ett ämne heter hjälper föga då det krävs en magisterexamen enbart för att kunna uttala vissa av de namn som en del tillsatser tilldelats. Att det faktiskt ofta går att utläsa hur ett ämne är uppbyggt genom att se dettas namn vet bara de personer som antingen kommer ihåg något från högstadiets kemilektioner eller, som i mitt fall, valt att fördjupa sig inom detta område lite senare i livet.
För att underlätta för den vanlige konsumenten att förstå vad tillsatser är, hur de framställs och är uppbyggda, med mera. Samt för att försöka ge ett svar på frågan varför dessa så omdebatterade ämnen används i våra livsmedel, har jag i denna skrift sammanställt mer detaljerad information om 100 tillsatser. Som bonus har jag också med ett tiotal ämnen som i praktiken används som tillsatser, men som av olika anledningar inte betraktas som detta inom EU och därför inte heller har något E-nummer. Boken är objektivt skriven och det står varje läsare fritt att själv bilda sin åsikt runt varje ämnes nödvändighet.
Tanken med boken är att det ska vara lätt att söka fram den tillsats man vill läsa mer om. Därför finns två register längst fram. Ett där det går att leta fram rätt sida med hjälp av E-numret, och i det andra möjliggörs sökandet med hjälp av tillsatsernas namn.
Jag som har skrivit boken heter Linda Sahlin och studerar till legitimerad Dietist vid Uppsala Universitet. Parallellt med mina studier driver jag Matbloggen åt Dalarnas Tidningar, samt föreläser om tillsatser, kost och hälsa. Mina fördjupade kunskaper om bland annat tillsatser har jag erhållit, självklart genom mina studier, men framförallt under det sommarprojekt jag drog igång och genomförde sommaren 2008. Projektet gick ut på att leva totalt tillsatsfritt med hela min familj bestående av man och tre små barn, i tre månader. Dels för att se om det var möjligt, men också för att lära mig mer om de substanser som används i våra livsmedel. Learning by doing är en metod som fungerar perfekt för mig och nu vill jag dela med mig till alla intresserade av vad jag lärt mig om det som så många har en bestämd uppfattning om. Tillsatser. Bara ordet får många att ta ställning. För eller emot. Men är det verkligen så enkelt?