Anders Henriksson, hälsingespelman med rötterna i Järvsö, fortsätter här sin överblick av äldre tiders spelmän i Hälsingland med en sammanställning av spelmän födda under åren 1861–1900. Dessa spelmän växte upp och verkade under ett rörligt övergångsskede, när spelmanstraditionerna, spelmansrepertoaren och spelmansmusikens roll genomgick stora förändringar. En del av spelmännen utgjorde viktiga förmedlare av traditioner och repertoar från spelmansmusikens blomstringstid till senare generationers spelmän. Andra verkade framför allt som förnyare, som skapade nya spelstilar, ny repertoar och ny spelpraxis anpassad till spel på estrader och inom den framväxande spelmansrörelsens ram.
Boken är uppbyggd som ett spelmanslexikon och omfattar 454 personer verksamma i olika delar av Hälsingland. För varje person ges kortfattad biografisk information, kompletterad med kortfattade uppgifter om släktband till andra spelmän och personens verksamhet som spelman, ifall sådana föreligger.
Sammanställningen bygger på en genomgång av ett stort antal skriftliga källor samt redovisningar av muntliga uppgifter, däribland anteckningar från intervjuer med spelmän och bygdeforskare från 1950-talet och framåt och folkminnesuppteckningar insända till Nordiska muséet och Uppsala landsmålsarkiv. Biografisk information har främst hämtats ur relevanta kyrkoarkiv.