Starka verb & passiva agenter : en lite annorlunda lärobok om det svenska språket
Starka verb & passiva agenter : en lite annorlunda lärobok om det svenska språket
Kategorier: Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Grammatik, syntax och morfologi Läromedel Läromedel: språk Språk och lingvistik Språkvetenskap / lingvistik
Denna bok passar även dig som redan behärskar det svenska språket, men som vill lära dig terminologin bakom. En gång i tiden visste du kanske namnen på alla grammatiska begrepp, men nu är de bortglömda. Du vet att det heter "sprang" men vet kanske inte att springa är ett starkt verb, vilket i sin tur gör att det heter sprang, inte springde. Agenter kan du ofta läsa om i spänningsromaner, men faktum är att de dyker upp även i svensk grammatik. Vem som helst kan bli en agent, men bara i passiva satser.
All annan grammatik hittar du också här, tillsammans med diverse ordlistor.
Du kan också använda denna bok när du hjälper dina barn med svenskläxan och engelskläxan.
Jag, författaren bakom boken, är legitimerad lärare och har undervisat i svenska och svenska som andraspråk i mer än tjugo år. Dessutom är jag utbildad journalist. Numera driver jag mitt eget företag som språklärare.
Allt, eller i nästan fall nästan allt, som mina elever/kunder har frågat om, finns med i boken. När jag har skrivit har jag utgått från deras frågor och funderingar. Det är det som gör denna bok "lite annorlunda".
Älskade ordklasser
Ibland funderar jag på vilken ordklass jag tycker bäst om. Men det är omöjligt att avgöra, alla ord har ju klass.
Substantiv är vackra, för vem gillar inte gemenskap, omtanke, kärlek, glädje, humanitet, värme och livskraft. Men det är adjektiven som smyckar substantiven så att de blir vackra, ståtliga, känsliga, oslagbara, häpnadsväckande, omtänksamma och kärleksfulla. Utan verb kan vi varken se eller höra, inte heller sjunga, älska, inkludera, hoppas, andas, glädjas, leva och läka.
Konjunktionerna och subjunktionerna är oumbärliga. De rustika byggstenarna men, eller, därför att och ifall förenar de enklaste ord och satser till långa utsmyckade fraser. Att leva utan räkneord går ju inte heller. Hur skulle vi annars veta vilket år det är eller hur många ljus vi ska tända den fjärde advent? För att inte tala om pronomen, de är själva grundvalen till att vi ens existerar, både du och jag och våra medmänniskor.
Adverbet är dirigenten. Med sin taktpinne visar adverbet vänligt men bestämt var alla ord ska stå och avgör inte bara på vilket sätt saker och ting ska utföras, om de ens ska utföras, utan också var och när.
Prepositionerna är pricken över i:et. Ett liv utan dessa hjälpredor hade varit synnerligen förvirrande. Var ligger boken, på hyllan eller under bordet? Väntar du i parken eller utanför? Är jag online eller inline?
Jo! Men visst! Tvi vale! Säga vad man vill om interjektioner, men det är de som gör det möjligt att skrika Aj! när det gör ont eller Oj! när du blir förvånad, men framför allt Hej! till den du möter.