Kokkonst och värdskap
Kokkonst och värdskap berättar om ett hundratal meriterade profiler i M Sandahl Foundation, en vänförening för skickliga yrkesmän och personligheter inom restaurang och hotell, den så kallade besöksnäringen. De flesta av dem har varit goda förebilder och inspiratörer som lärare eller mentorer till en yngre generation. Därutöver har de fört ut sina kunskaper genom att skapa kokböcker, skolor, tävlingar, radio- och TV-program förutom att de drivit välbesökta krogar och hotell.
Boken är ett tidsdokument för besöksnäringen, från 1960-talet till nu. Män och kvinnor i Sandahl Foundation har bland annat varit verksamma som restauratörer, hotelierer, kockar, kallskänkor, hovmästare, sommelierer och utbildare. Allas berättelser målar upp en bred bild av de olika personernas betydelse för besöksnäringens krogar och hotell och hur de medverkat till att besökare från hela världen har lockats hit för att njuta av vår goda mat lagad på råvaror från en natur som bara finns här i Norden. Materialet har sammanställts av sommelieren Ia Orre och matskribenten Ebba Wachtmeister. Lena Koller har fotograferat allas porträtt. Via QR-koder finns även Karsten Thurfjells filmade intervjuer tillgängliga.