Inbördeskriget
Inbördeskriget
När Caesar gick över Rubicon utmanade han på allvar sin konsulkollega Pompejus om makten. Ett blodigt inbördeskrig senare stod han som ensam härskare över det växande romerska imperiet. Caesar - den förste kejsaren. Inbördeskriget är en del av hans klassiska självbiografi .
Julius Caesar (100-44 f.Kr.), en av romarrikets mest omtalade politiker, var även en lysande fältherre. När han efter stora politiska och militära framgångar gjort sig enväldig blev han mördad 44 f.Kr.
En yngre släkting till honom var Octavianus, den blivande kejsar Augustus.
I slutet av år 51 hade Caesar erövrat större delen av nuvarande Frankrike och trängt tillbaka germanerna över floden Rhen. År 49 f.Kr. gick han med en här över gränsfloden Rubicon i norra Italien för att hävda
sina intressen gentemot den romerska senaten och Pompejus, hans medtävlare om makten. Därmed var
inbördeskriget i full gång.
I Inbördeskriget skildrar Caesar främst kriget fram till segern över Pompejus hösten 48 f.Kr. Men vi får även läsa om hur Pompejus flyr till Egypten, hur Caesar förföljer honom dit och om Caesars möte med drottning Cleopatra.
Caesar är en lysande stilist, kanske mest känd för sin skildring av kriget i Gallien.
Inbördeskriget som här översätts till svenska för första gången, är en spännande skildring av en av historiens mest kända maktkamper. Boken är viktig krigshistoria och oumbärlig för vår kännedom om detta skede i romersk historia.