Tiden är 1920-tal och småbrukarfamiljens liv i Österfärnebo präglas av lågkonjunktur och hårt arbete. Som ogift kvinna finns få möjligheter till arbete och den 16 november 1928 kliver Augusta ombord på M/S Gripsholm för att emigrera till USA. Hon får jobb som kokerska hos tuggummikungen Wrigley i Chicago och flyttar runt mellan magnifika residens på platser som Phoenix i Arizona och Catalina Island utanför Kaliforniens kust. De första åren är allt nytt och storslaget. Men snart drabbar sorger och hemlängtan växer sig stark.
Genom Augustas brev till brodern Axel får vi följa Augustas liv i Amerika, men ändå samtidigt lika nära livet hemma på gården. En bild som berör växer fram av de villkor som kringgärdade en ung kvinnas livsöde genom emigrationen. Mötet med en förmögen livsstil sker i stark kontrast till det strävsamma småbrukarlivet i södra Gästrikland.
Boken speglar samhällsutvecklingen under decennier och är skriven i en blandning av fakta, intervjuer och skönlitterär gestaltning som för berättelsen framåt och knyter ihop de olika tidsperioderna. Texten illustreras av fotografier och dokument från Augustas liv och från författarens egna forskningsresor.