Bläddra

Det gemensamma intresset

Kategorier: Politiska / juridiska thrillers Skönlitteratur Thrillers

Det gemensamma intresset

Kategorier: Politiska / juridiska thrillers Skönlitteratur Thrillers
Köp här

Jihadister har erövrat den spanska staden Ceuta på Nordafrikas kust. Den unga studenten Ana tas tillfånga och säljs som sexslav till den från Malmö nedreste jihadisten Ibrahim. I Bryssel har den Europeiska unionen fått en folkvald president som lovar hårdare tag mot den alltmer utbredda islamismen. Underrättelseoperatören Axel Hägerstedt smugglas in till Ceuta för att etablera kontakt med motståndsrörelsen. Samtidigt planerar EU ett militärt ingripande.

Cynthia, Axels nigerianska fästmö, tvingas lämna Europa med deras nyfödda barn. Hennes visum har gått ut och på grund av de nya immigrationslagarna betraktas både hon och barnet som illegala invandrare. Medan Axel arbetar under täckmantel i Ceuta försöker han med alla tänkbara medel få hem sin familj.

Alla dessa människoöden korsas i Det gemensamma intresset, den dramatiska avslutningen på Europaserien. En trilogi om Europas framtid och försvar. Tidigare böcker i serien är Skymning över Europa och Där kyrkklockorna tystnat.

Alexander Koistinen, född 1969, är reservofficer med internationell tjänstgöring på Balkan och i Västafrika i bagaget. Han har också civilingenjörsexamen från KTH och har även verkat som EU-tjänsteman.

------

Magnus Norell recenserar Europaserien:

Serien utspelar sig en framtid där EU:s värdnation Belgien upphört som statsbildning. Huvudpersonen – Axel Hägerstedt – är tjänsteman på hög EU-nivå och med ett militärt förflutet, precis som författaren själv. Men i tillägg är Hägerstedt också medlem i en relativt hemlig del av EU, de s.k. ”operatörerna”. En vältränad militär styrka som kan sättas in i skarpa lägen.

Det Europa, och i synnerhet Bryssel, som Koistinen beskriver har mer eller mindre fallit sönder i sociala motsättningar som till stor del beror på en okontrollerad invandring och en betydligt ökad islamistisk aktivitet, inte minst av den militanta delen, vilket leder till flera stora terrorattacker i Bryssel. Dessa händelser i vilka Hägerstedt kommer att spela en viktig roll sker parallellt med en kris i förbindelserna mellan EU och Nordafrika, där länderna bildat en Union och där islamister – med den nordafrikanska unionens stöd – försöker ta över de spanska enklaverna Ceuta och Melilla och införa ett Shariabaserat styre.

Det märks att författaren är väl bevandrad i de miljöer som beskrivs. Från strids- och vapenteknik till EU:s byråkratiska irrgångar och politiska rävspel rör sig Hägerstedt vant. Det ger böckerna en tyngd som gör läsningen lätt att ta till sig och att följa med i händelseutvecklingen.

Men det är inte det som gör Europaserien mest intressant. Det är i stället det faktum att Koistinen tar sig an de känsliga ämnena misslyckad integration, ibland okontrollerad invandring, en militant islamism som inte tvekar att använda våld och ett EU som kämpar med att hantera alla de konflikter detta fört med sig. Koistinen är tämligen salt när han tar sig an de olika politiska strömningar som tillåtit de sociala och religiösa motsättningarna att bli ohanterliga och lett till parallella rättssystem och ökat våld.

Det är romaner som utspelar sig i en dystopisk framtid där mycket av de sociala strukturerna i Europa har fallit sönder, men för alla som följt och intresserat sig för dessa frågor känns mycket igen. Inte minst för oss som forskar om terrorism och jihadism blir de delar när man får följa de militanta islamisternas bevekelsegrunder särskilt intressanta.

Koistinen har dragit ut många av dagens konflikter och det kan naturligtvis kritiseras för att vara alltför alarmistiskt. Men en bättre utgångspunkt för läsningen är att se böckerna som ett inlägg i debatten om vilket Europa vi vill se i framtiden, och vad som kan bli resultatet om vi inte ser upp.

Dr. Magnus Norell är forskare i ämnena internationell terrorism, politisk våld och spänningen mellan religion och politik.