Friluftsmat
Vad ska vi äta? Den som ska ge sig ut på långvandring, skidtur, paddling eller segling, och som måste bära hela sin proviant, tror sig ofta vara hänvisad till den trista, frystorkade industritillverkade maten. Men så behöver det inte alls vara!
Friluftslivet kräver sin egen mat. Den får inte väga för mycket, ska få plats i ryggsäcken, kunna lyfta blodsockret och ge energi så att man orkar maximalt. Självklart ska den också vara god.
I denna uppdaterade och utvidgade utgåva av Friluftsmat ger Anita Forssell, med mångårig erfarenhet som färdledare i fjällen, recept på god och nyttig mat, råd om utrustning och eldning och tips på hur man själv torkar sina råvaror. Med hennes torkmetod, lite planering och enkla förberedelser kan man laga trerätters festmåltider mitt ute i naturen utan att för den skull behöva packa ryggsäcken med tunga färskvaror.
Det är inte alls svårt, och allt går att torka: rotsaker, grönsaker, frukt och bär, fisk och kött. Ofta kan man komplettera med färskvaror ur naturens egna skafferi. Resultatet blir oslagbart - godare, nyttigare och billigare än det du köper i påse. Du sänker matkostnaderna, kan välja kvalitet på råvarorna, komponera måltiderna friare, undvika onödiga tillsatser och njuta av att syn-, lukt- och smaksinnena blir tillfredsställda.
Friluftsmat är uppdelad i olika avsnitt: planering, näringslära, utrustningsalternativ, komponering av måltider, torkning och förvaring av olika matvaror samt tips på vad naturen har att erbjuda. Boken avslutas med en diger receptsamling.
Bokens olika upplagor har hittills sålt i cirka 17 000 exemplar och efterfrågas ständigt på frilufts- och äventyrsbloggar.
"En liten och mycket användbar mat- och kokbok för friluftsmänniskor."
Nya Ludvika Tidning