En av fem personer drabbas någon gång i livet av våld i en nära relation. Det innebär att en medelstor arbetsplats med ungefär 200 medarbetare har 40 personer som har, har haft eller kommer att ha erfarenheter av våld i en nära relation. För dig som arbetsgivarrepresentant betyder det att du dagligen möter människor som upplevt kränkningar och våld från en nära anhörig. Kanske fi nns dessa personer i din direkta arbetsgrupp eller bland dina nära kollegor? Kanske är du själv en av dem?
Författarna vill med denna handbok hjälpa dig förstå vad våld i nära relation är, visa hur våldet kan ta sig in på din arbetsplats och vilka konsekvenser detta kan få för alla på arbetsplatsen. Framför allt vill de visa att det inte krävs några stora förändringar för att lyfta in ett våldspreventivt perspektiv i arbetsmiljöarbetet. I boken guidas du steg för steg i hur du gör.
Med denna kunskap i ryggen är vi övertygade om att just din arbetsplats kommer ha stor nytta av att arbeta aktivt mot våld i nära relation oavsett om arbetsplatsen består av fem personer eller femhundra personer.
Rita Grünbaum är genusvetare och har även studerat psykologi i USA. Elin Holmgren är beteendevetare och har en master i socialt arbete. Hon är också utbildad inom kommunikativt ledarskap och inom organisation och ledarskap. Tillsammans har de arbetat mot våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor, både på operativ och strategisk nivå, i drygt tjugo år.