Måltiden som konstart
Måltiden som konstart
Gastronomisk kalender 2022
Kalenderns tema Måltiden som konstart bjuder en sedvanlig buffé av läsvärda läckerheter. Från de tre högskolorna med gastronomisk inriktning, nämligen Umeå, Örebro och Kristianstad kommer profilerade bidrag. Att vi börjat "hemestra" visar sig till och med sätta spår i våra lokala matupplevelser.
Skönhetsupplevelser vid matbordet får en betraktelse av Erika Lagerbielke och servettkonstens betydelse beskrivs av Charlotte Birnbaum. Alla tiders grand old man i kokkonsten Björn Halling avporträtteras utförligt av Stephan Rössner och korvens väg in i finrummet beskrivs av Jan Scherman. Representationens betydelse för matkonstens upprätthållande diskuteras engagerat av Magnus Gröntoft, Anneli Blomé och Lucas Lundahl och i förlängningen därav redovisas en genomgång av majestätisk gastronomi under decennier av Stephan Rössner. Därtill samtalar Charlotte Birnbaum och Christina Möller med Tommy Myllymäki om framgångssagan Aira på Biskopsudden.
Utöver detta axplock medverkar ett flertal andra kända matprofiler från hela riket för att belysa den gastronomiska konstartens betydelse för vårt välbefinnande.
Huvudredaktörer är Charlotte Birnbaum, konsthistoriker och matkonnässör, och professor emeritus Stephan Rössner, expert på frågor om kost, motion, livsstil och hälsa.
________________________________________________________________________________________________________
"Dagens power dining förefaller lite futtig. Men visst går det att få lite spektakel kring sin måltid även i dag. Flamberingsvagnen på Teatergrillen, tranchering vid bordet på Operakällaren och en måltid på Punk Royale i Stockholm eller Alchemist i Köpenhamn är ju som en hel föreställning från apéritif till dessert." författaren Charlotte Birnbaum i en intervju med White Guide