Sveriges stormaktstid
»Harrison skriver lättillgängligt och texten präglas av en till synes helt genuin nyfikenhet att utforska, som smittar läsaren och skapar ett fantastiskt driv. Betyg: 5 av 5, briljant.« BTJ
Stormaktstiden fångas in
I början av 1600-talet var Sverige omringat av fiender. Landet låg i krig med Danmark, därmed också med Norge, med Polen-Litauen och med Ryssland. Kungariket Sverige var belägrat och angripet, ekonomin urusel och befolkningen led svårt av utskrivningar och härjningar. Två decennier senare, år 1632, hade scenariot fullständigt förändrats. Ett av Europas svagaste och mest utsatta riken hade utvecklats till en militär gigant. På makalöst kort tid hade den lilla nationen blivit en nord- och östeuropeisk stormakt. Hur var detta möjligt?
Med ännu ett standardverk tar historikern Dick Harrison ett helhetsgrepp på en av de mest fantasieggande perioderna i svensk historia. Sveriges stormaktstid tar avstamp i Karl IX:s tid på tronen, en period då det gick som allra sämst för Sverige och dess soldater, och sträcker sig därefter fram till det fatala skottet vid Fredrikstens fästning 1718.
Författaren följer krigen och de stora förändringarna men för även fram den enskilda individen, vars liv var en ständig kamp för att få tillvaron att gå ihop. I den rikligt illustrerade boken följer vi framväxten av nya städer, näringar, stilar och ideal. Här ges plats för såväl fältslag och hovliv som häxförföljelser och barockens kultur.