Förstå socialt arbete
Förstå socialt arbete
Förstå socialt arbete är en grundläggande bok i socialt arbete, som spänner över de viktigaste kunskapsområden och arbetsuppgifter som socialarbetaren stöter på ute i den praktiska verksamheten.
Boken ger inte bara en introduktion till det sociala arbetets olika delar och inriktningar, utan genom texten löper kontinuerligt en reflektion/diskussion kring det sociala arbetes villkor och förutsättningar. Det gör den intressant att återkomma till under hela utbildningen och ger dessutom ett bra stöd för socialarbetare ute på fältet.
Bokens 3:e upplaga har blivit grundligt uppdaterad, både vad gäller disposition och innehåll. Ett nytt kapitel om det sociala arbetets utmaningar har tillkommit.
Sagt om boken
"Förstå socialt arbete beskriver socialt arbete ur ett flerdimensionellt perspektiv. Många uttalar sig om socialt arbete men förståelsen för vad det innebär är en bristvara och samtidigt en nödvändighet för att hamna rätt i detta väsentliga arbete. Att förstå genom kunskap och reflektion som boken inbjuder till är en oslagbar metod." Lotta Persson, f d socialchef i Botkyrka kommun och ordförande i Föreningen Sveriges Socialchefer
"I Förstå socialt arbete levandegör Börjeson det sociala arbetets mest centrala motsättningar." Anders Bergmark, professor i socialt arbete vid Socialhögskolan, Stockholms universitet.
Om författarna
Martin Börjeson är docent i socialt arbete och universitetslektor vid Linköpings universitet. Han har tidigare arbetat bland annat som utredningschef för Ungdomsstyrelsen, sekreterare i Utredningen för en kunskaps¬baserad socialtjänst och chef för FoU-Södertörn. Bengt Börjeson (1932-2012) ägnade i stort sett hela sitt liv åt socialt arbete. Som 19-årig praktikant kom han till Barnbyn Skå, där han så småningom kom att efterträda Gustav Jonsson som chef. Han var professor i socialt arbete vid universiteten i Umeå och Stockholm, och under sina sista tio år vid Ersta Sköndal högskola i Stockholm.