Rum, barn och pedagoger : om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar
Rum, barn och pedagoger : om möjligheter och begränsningar för lek, kreativitet och förhandlingar
Har det någon betydelse om lekrummet är planerat med ändamålsenligt eller neutralt material? Om hallen är placerad på neder- eller övervåning, innanför eller utanför en avdelning? Och vad sker när hallen får fungera som ett möjlighetsutrymme för lek?
I boken beskrivs på vilket sätt, och varför den fysiska miljöns erbjudanden i samspel med barn och pedagoger kan skapa antingen möjligheter eller begränsningar för barns lek, kreativitet och förhandlingar.
Författaren har tillbringat mycket tid, och filmat flera situationer - både lek och "vardag", i olika förskolor. Dessa observationer, tillsammans med teoretiska resonemang och pedagogernas erfarenheter ligger till grund för författarens analyser om vad som egentligen händer i det subtila samspelet mellan barn, rum och pedagoger i förskoleverksamheten.
Rum, barn och pedagoger vänder sig till blivande förskollärare, men även till redan yrkesverksamma förskollärare med intresse för att fördjupa förståelsen för fysiska rum i förskoleverksamheten.
Sagt om boken
[...] Boken ger viktig input till förskolepedagogens planering. Naturligtvis ska den finnas med vid projektering av nya förskolor och den ger näring till den verksamma pedagogen som här får möjlighet att reflektera över ”sin” fysiska miljö och bygga den på den vetenskapliga grund som förskolan ska vila på." Ulf Mårtensson, lektör, BTJ-häftet nr 8, 2017.
Om författarna
Sofia Eriksson Bergström är förskollärare och fil. dr i pedagogik. Hon disputerade vid Umeå universitet 2013 och arbetar nu som lektor vid Mittuniversitet.