Porr, horor och feminister
Porr, horor och feminister
Feminismens grundidé är att varje kvinna själv ska få definiera sin situation och bestämma över sitt liv. Petra Östergren undrar varför detta inte gäller kvinnor inom porr- och sexbranschen, och varför får man aldrig höra sexsäljarnas egna röster?
I Porr, horor och feminister beskrivs det svenska prostitutionsmotståndet sedan 1970-talet, både vilka rörelser som funnits och vad som är deras huvudsakliga argument. Östergren utforskar om argumenten mot pornografi och prostitution stämmer, och frågar sig varför det blir ett sånt himla liv när kvinnor utforskar en sexualitet som inte passar in i de feministiska normerna ...
Anklagelser som riktas mot kommersiell sex är synnerligen allvarliga. Här förekommer inte bara dålig sex, våld och kvinnoförnedring. Kommersiell sex skapar också våldsamheter och orättvisor i samhället. Så det är inte undra på att debatten som förs stundtals är hätsk och känsloladdad. Något så allvarligt måste faktiskt bekämpas med alla medel som står till buds. De som inte håller med porr- och prostitutionsmotståndarna brukar raljera över deras sätt att argumentera de överdriver, är puritaner eller sexualfientliga. Jag har nog själv gjort mig skyldig till detta, åtminstone i början. Att detta varken är särskilt respektfullt eller konstruktivt behöver jag väl knappast nämna. Det är oschyssta metoder som inte leder någon vart. Det är också viktigt att respektera deras strävan att skapa en bättre och säkrare värld för kvinnor. Men skall argumenten tas på allvar måste de också granskas noggrant, vilket är vad jag kommer att göra i den här boken.