Ljudet av alef : Judiska tankar om hemmahörande, minne, identitet, Gud och diasporan
Ljudet av alef : Judiska tankar om hemmahörande, minne, identitet, Gud och diasporan
Den judiska tanketraditionen är ett förhållningssätt som bejakar ifrågasättandet och på samma gång tvingar oss att ta ställning och alltid vara ansvariga för våra val. Det finns varken ställföreträdande lidande eller frikännande syndabekännelse. Ty människan är Guds partner i skapelseverket. Här finns maningen att inte vända världen ryggen, inte blunda för ondska och orättvisor, för andras lidande.
Rabbi Hillel, den store judiske lärde, som var samtida med Jesus, förklarade: "Om icke jag är för mig, vem är då för mig? Och är jag enbart för mig, vad är jag då? Och om icke nu, så när?" Detta är i stort sett kärnan i judendomens etiska budskap. I samma anda ville den spansk-judiske mystikern Moses de Leon ett årtusende senare se hela Läran, Torah, sammanfattad i bokstaven alef. Resten är kommentarer.
Denna samling fristående essäer är Jackie Jakubowskis kommentarer. Utifrån den judiska tanketraditionen och personliga erfarenheter som flykting, invandrare, svensk och jude behandlar han skilda ämnen: främlingskap och identitet, tro och vetande, fundamentalism och etik, antisemitism, kyrkan, sionism och förskingringens villkor.
Alef finns i tomrummet mellan tystnaden och ordet – för den som är beredd att lyssna.
Boken vänder sig till alla som är intresserade av invandrarproblematik, livsfrågor, etik, filosofi och religion, till judiska och framförallt kristna kretsar – Svenska kyrkan och frikyrkan. Den är ett starkt tillskott till diskussionen kring och uppföljningskonferenserna till regeringens Förintelsekonferens.
Jackie Jakubowski, född 1951 i Szczecin, Polen, kom till Sverige som flykting 1970. Har en M.A. i judaistik och litteratur från Hebrew Union College i Los Angeles. Sedan 1980 chefredaktör för tidskriften Judisk Krönika. Som kulturjournalist förekommer han i bl.a. Dagens Nyheter, Moderna Tider och Sveriges Radio. Jackie Jakubowski har tidigare utgivit Judiska prövningar och omprövningar (1992, Brombergs) och har varit redaktör för antologin Judisk identitet (1993, Natur och Kultur).