Bara tal
Emad Hayawi Almubark
”Bara tal” är ett direkt och varmt samtal med läsaren som är fullt av känslor och handlar om livet i Bagdad och några irakiska städer under sextiotalet till nittiotalet av förra seklet. Detta samtal handlar också om livet utanför hemlandet efter den perioden och fram till idag.
I Bara tal skildrar författaren verkliga människor och läsaren får ta del av deras berättelser som återspeglar livets motsägelser som godhet och ondska, svaghet och styrka, kärlek och hat, framgång och misslyckande, lycka och olycka samt seger och förlust.
Författaren skildrar i början av boken berättelsen om Luby, den bortskämda hemlösa tiken. Läsaren lär sig om hennes förhållande till butiksinnehavarna i Alnaher gatan i centrala Bagdad, där de älskade och tog hand om henne tills hon drabbades av en plötslig katastrof. Författaren berättar också historier och andra berättelser som hände i samma gata i Bagdad, även kallad El Benats (tjejernas) gata. Genom sin skildring samt sitt uttryckssätt får läsaren en känsla av att man följer med författaren på de vackra gatorna i Bagdad, där det kryllar av guldsmeder, banker, restauranger, kaféer, klädaffärer och parfymerier. Med sorg och smärta beskriver han olika historier som utspelade sig i den gatan.
Författaren tar med oss på en familjeresa som han gjorde som barn från Bagdad till staden Bakoba som också kallas för apelsinernas stad. Han skildrar med inlevelse familjens deltagande i ett bröllopsfirande, där festligheterna tragiskt övergick från dans och sång till sorg när brudparet dödades i en fejd mellan olika släkter. Han delar med oss den enorma påverkan denna händelse hade på honom som barn, hur han grät i timmar och hade svårt att somna i flera nätter efter denna händelse. Ironiskt nog åker författaren tillbaka till samma stad i vuxen ålder för att finna i staden vad som återspelar den sorgliga scenen framför hans ögon som en film!
I en av historierna lär läsaren känna Nahla, den vackra flickan vars tyska mamma lämnade henne och återvände till Tyskland och som bodde med sin far. Läsaren får inblick i Nahlas liv och de trakasserierna hon dagligen får utstå på grund av sitt vackra och exotiska utseende. Nahla brukar dela sina bekymmer men en vän medan de promenerar runt i de fina och folkliga gatorna i Bagdad. Deras vänskap tar slut 1980 i samband med Iraq kriget med Iran och Nahlas mamma övertygar henne att lämna landet och åka till Tyskland. Väl på plats i flygplatsen får Nahlas vän veta anledningen till trakasserierna Nahla upplevde dagligen.
Författaren beskriver atmosfären i Bagdad i den eran som mycket livlig och pulserande. En tid där landet introducerades till senaste trenderna inom musik och mode. Samtidigt och vid sidan om den utvecklingen skildrar författaren försämringen av levnadsvillkoren i landet på grund av krig och förtryck. I en av sina berättelser berättar han om hur vissa lurar för att leva. Som exempel tar han upp berättelsen om ägaren till en bilverkstad som förseglade reservverktygen som att de tillverkades i Japan medan de egentligen tillverkades i Kina eller Taiwan.
I en annan berättelse får läsaren ta del av Salems historia, en trevlig ung man från en medelklassfamilj. Efter att har tagit sin ingenjörsexamen från universitetet arbetade han som ingenjör och gifte sig med en kollega på jobbet. På den tiden var det svårt att leva och klara sig som familj på en vanlig lön. Detta gjorde att många hade svårt att klara sig på endast ett jobb och blev tvungna att ha flera jobb samtidigt. Salem tvingades arbeta som taxichaufför efter att han slutade sitt jobb på dagarna. En dag gick han ut och återvände inte hem, vilket ledde till att hans fru fick påbörja ett långvarigt sökande efter honom.
I en annan berättelse skildrar författaren historian om Hamada. En ung man som flyttade till Bagdad från staden Basra i södra Irak efter att den sista blev ett mål för tunga strider under Iraq Iran kriget på åttiotalet. Efter att ha provat på många olika jobb började Hamada jobba med försäljning av mattor. Här fick han stora framgångar och byggde så småningom en framgångsrik karriär. Efter ett tag gjorde Hamada stora ekonomiska framgångar och då hände något som kom att ändra hans liv för alltid.
I en senare del av boken får läsaren ta del av historian om ett rån mot en guldsmedsaffär i Bagdad. En händelse som resulterade i att en av arbetarna i affären blev mördad och en polisman skadades. Efter ett stort utredningsarbete lyckades polisen gripa en av de tre personerna som utförde rånet. Här får vi följa den invecklade händelseutveckling som till slut resulterar i att den gripna rånaren som utförde mordet under rånet framstår som ett offer och börjar kräva skadeståndsersättning.
Läsaren får följa med författaren på en semesterresa mellan Marocko och Spanien. Här tar vi del av berättelser om platser där ingen kameralins har nått. Berättelser om allt, från en ö mitt i oceanen till en stad omringad av sand i hjärtat av öknen och till slut en hamn vars gränser utgörs av snäckskal.
Författaren berättar om sitt liv i Nederländerna, efter att kommit till landet som asylsökande. Här får vi också ta del av historian av det nederländska folket och deras kamp för landets frihet och välstånd. Författaren berättar om gårdsägaren som vägrade sälja en kalkon till författaren då sina barnbarn lekte med dem.
Vidare i boken får läsaren vara med på historian om en ung kurdisk man från Syrien som sökte asyl i Nederländerna. Då hans ansökan avslogs på grund av brist på identitetshandlingar började den unga mannen må dåligt och isolera sig. Här får vi följa med i den unga mannens svåra kamp och hans längtan att åka tillbaka till Syrien samt svårigheten i att göra det på grund av det pågående kriget. Läsaren får här lär känna en ny sida hos författaren Emad Hayawi och hans jobb som volontär med nyanlända asylsökande.
Emad Hayawi återspeglar i sin bok sitt liv och yrkeserfarenhet som kommunikationsingenjör, och senare som ägare av en guldsmedsaffär när den ekonomiska situationen i landet började försämras. Emad jobbade inom militären när kriget mellan Iraq och Iran drog i gång. Läsaren hittar sig omgiven av intressanta och roliga historier om nanoteknologi, krig, handel, film, nöjesparker, barer och parker. Författaren beskriver också alla Volvobilar med träram som flitigt kördes i Bagdads gator under femtiotalet av förra seklet. Författarens resor till Europa och hans berättelser om dess folk, historia och natur utelämnas inte i boken och skildras på ett lättsamt och fängslande sätt.
I boken hittar läsaren också berättelser om irakiska asylsökande samt deras olika kamper och svåra färder för att komma till asylländerna. Här finner vi historia om människor som flöt på träplankor i havet och andra som gick vilse i oändliga skogar och andra som transporterades i fordon eller tåg utan att veta vart de skulle åka. Några av de anlände helskinnade till asylländerna efter stort lidande medan andra försvann i havet eller skogen eller blev fängslade under de riskfyllda färderna.