Syftet med boken är i första hand att belysa vad som kan hända anhörig och patient vid långvariga sjukhusvistelser. I boken belyses hur det kan gå till i verkligheten, något man kanske inte hinner uppmärksamma vid kortare vistelser.
Texten är skriven ur ett personligt och kritiskt perspektiv. Den belyser fritt ur hjärtat vad jag som anhörig, tänkt och känt i situationer som skakat om mig. Det är också häpnadsväckande hur inblandade tagit för givet att en anhörig automatiskt blir anhörigvårdare utan samtal om vad det kan innebära och vilka rättigheter man har.
Genom att jag skrivit detta har jag kanske mildrat min egen sorg och även distanserat mig en aning från mitt eget ångestfyllda öde.
Det har tagit tid att skriva den här boken. Av olika anledningar har jag varit tvungen att ta pauser för att återhämta mig psykiskt och fysiskt samt att förkovra mig ämnesmässigt. Under långa perioder infann sig inte heller den nödvändiga tid som behövdes för att fortsätta skrivandet.
Boken vänder sig till utbildningar på högskole-, universitets- och gymnasienivå. Den är också viktig för sjukhuspersonal, personal på geriatriska avdelningar, kommunala och privata hemtjänstföretag samt anhöriga och andra intresserade.