Bilder av Tynningö
Kategorier: Fotografi Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Konst Livsstil, hobby och fritid Lokalhistoria Lokalhistoria, familjehistoria och nostalgi Socialhistoria och kulturhistoria
– Tidningen Veteranbåten
”… en 3,2 centimeter tjock bo fylld av intressanta kulturhistoriska inslag … Oavsett om man aldrig satt sin fot på Tynningö får man som läsare en god inblick i hur det var att leva på en skärgårdsö några mil från storstadens sus och brus.”
– Lokaltidningen Kanalen
”Bilder av Tynningö” ger en djuplodande inblick i den svenska skärgårdshistorien. Boken innehåller hundratals foton i färg och svartvitt och inte mindre än 15 Tynningökartor – inklusive en lös kartbilaga, uppdaterad med mängder av nya ortnamn. I boken, som har ett stort register, finns även en genomgripande historik över båttrafikens utveckling kring Tynningö och i Stockholms skärgård, från de första ångbåtarna fram till i dag.
Hans Langenstedt har i tio år samlat Tynningöhistoria. Han började på Norra Tynningö och arbetade sig träget vidare. Samtidigt skrev Gustav Dahlander sedan 2005 på sin Tynningöhistorik – med avstamp i andra änden av ön. Utgivaren Leif Magnusson har nu låtit sammanföra verken.
Den gemensamma boken bygger på 25 års arbete. Skildringen av Tynningös historia under de senaste århundradena är den mest omfattande hittills, och många trakter får här för första gången sin historik. I den inledande avdelningen får vi följa Hans Langenstedts bildrika genomgång av öns olika delar med deras långa historia, område för område. Vi får veta mer om det anrika Furusunds gård och de flotta sommarvillorna på Höganäs och Norra Tynningö. Men också om arbetarna, varven och sjöfarten. När vi närmar oss de östra delarna av Tynningö avrundas Hans historiska ö-vandring, och Gustav Dahlander tar vid.
I slutet av Allén som leder upp från färjan stod en gång Tynningös anrika adelsgård. Men plötsligt mötte gummorna som varit med på den verkligt gamla tiden, i Fattigsverige, flotta Stockholmsdamer på öns vägar. I Gustavs Förvandlingen får vi följa den stora övergången – från den gamla kulturbygden kring gården till dagens sommarnöjen. Utdrag från gamla brev ger en levande inblick i hur det var att bo på ön för mer än hundra år sedan. Berättelsen skildrar händelserna steg för steg, sommarvilla för sommarvilla. På vägen möter gripande livsöden, färgstarka drängar och excentriska grosshandlare.
Utgivaren Leif B Magnusson avslutar boken med ett antal dikter: Introvert – Inre bilder från en ö och Ön. En sommarsaga, en drapa på blankvers. Han har dessutom sammanställt professor Arne Hyppels uppmärksammade skrotkonst och installationer, som tidigare har visats på öns största konstutställning.