Dackefejden : det stora upproret
Dackefejden : det stora upproret
»I Dackefejden ger Tomas Blom en utmärkt beskrivning av händelseutvecklingen och de ledande personerna under upproret. Läsaren får också en mycket god bild av Sverige under medeltiden och de stora förändringar som landet genomgick i början av 1500-talet. Betyg 5/5.« BTJ
Försommaren 1542 skakas den unga svenska staten i sina grundvalar. Det så kallade Dackeupproret drar fram genom Sydsverige och utmanar på allvar Gustav Vasas kungamakt. Krisen fördjupas när nederlag läggs till nederlag för de kungliga styrkorna. Det ska krävas ett taktiskt misstag på slagfältet vid Virserum, i mars 1543, innan upproret får sin blodiga upplösning.
Dackefejden är en välkänd händelse i svensk historia, men är också omgiven av en mängd myter och mysterier. Varför blev det egentligen uppror? Vem var den gåtfulle gestalten Nils Dacke? Och hur förhåller sig den populära bilden av upproret till den historiska verkligheten? Allt detta, och mer därtill, skildrar författaren Tomas Blom i denna fängslande bok.
Bokserien Sveriges dramatiska historia lyfter fram spännande episoder och fascinerande tidsepoker ur den svenska historien. Här presenteras på ett fängslande sätt de människor och händelser som format det land vi idag lever i.
Fler pressröster om boken:
»I Dackefejden ger Tomas Blom en utmärkt beskrivning av händelseutvecklingen och de ledande personerna under upproret. Läsaren får också en mycket god bild av Sverige under medeltiden och de stora förändringar som landet genomgick i början av 1500-talet. Författaren skapar läslust genom sin utmärkta förmåga att på ett enkelt sätt dels göra en dramatisk beskrivning av händelseförloppet, dels förklara komplicerade skeenden och mer långtgående processer i dåtidens Sverige. Betyg 5/5.« BTJ
»Spännande historia.« Hemmets vän